Politika

Pandemija koronavirusa uzrokovala pad zahtjeva za azil u EU

Uslijed zatvaranja vanjskih granica EU-a i ograničenja kretanja unutar šengenske zone, broj zahtjeva za azilom značajno se smanjio

Autor: Ivona Amidžić - 14.06.2020

Broj zahtjeva za azil u Europi pao je u travnju za 87 posto u odnosu na početak godine zbog ograničenja kretanja uslijed pandemije novog koronavirusa, objavio je Europski ured za azil (EASO).

Uslijed zatvaranja vanjskih granica EU-a i ograničenja kretanja unutar šengenske zone, broj zahtjeva za azilom značajno se smanjio nakon što je u ožujku pao za 43 posto.

„U travnju je zabilježeno samo 8.730 zahtjeva za azilom” u državama članicama EU-a, Norveškoj i Švicarskoj, što je „najmanje od barem 2008., i odgovara golemu padu od 87 posto u odnosu na razinu prije covida-19 u siječnju i veljači”, navodi agencija u izvješću objavljenom u četvrtak.

Ta brojka je međutim gotovo deset puta veća od ilegalnih prelazaka europskih granica u istom razdoblju, kojih je po podacima Frontexa bilo 900.

To ukazuje na potrebu zaštite tražitelja azila unatoč privremenoj suspenziji registracije tih zahtjeva u više zemalja, ističe agencija.

Kada se podaci detaljno pogledaju, vidi se da je veliki pad posljedica toga što državljani zemalja Latinske Amerike, Venezuele i Kolumbije prije svega, nisu u travnju mogli doći na europski teritorij: zahtjevi Venezuelaca pali su s 5.013 u siječnju na svega 80 u travnju, dok je iz Kolumbije bilo 64 zahtjeva prema 5.252 u siječnju.

EASO očekuje lagano povećanje broja zahtjeva za azilom u mjesecima koji dolaze nakon popuštanja mjera izolacije i to se već osjeća po prvim podacima za svibanj.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: azil, easo, EU, europa, koronavirus, ograničenje kretanja,