Kultura

Pasionska predstava u Brelima

Izvedbu su počeli izvoditi makarski bogoslovi 60-ih godina prošlog stoljeća

Autor: Ivona Amidžić - 08.04.2019

U crkvi sv. Stjepana prvomučenika u Brelima u subotu, 13. travnja 2019. godine u 19.30 sati, glumačka družina župe sv. Ante iz Knina prikazati će predstavu “Muka Gospodina našega Isusa Krista”.

Ova pasionska igra živo prikazuje Kristovu Muku u Getsemaniju, Judinu izdaju, Isusovo uhićenje od strane židovskih vojnika, Petrovo zatajivanje, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem, suđenje pred Pilatom i razapinjanje na Križ.

Želeći ljudima što bolje i vjernije prikazati Isusovu muku i smrt, skupina glumaca amatera iz Knina, na čelu s fra Ivanom Lukačem, koja je do danas je izvela više od 70 predstava diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke, za ovo uskrsno vrijeme pripremila je dramski komad u kojem pokazuju posljednji dani Isusovog života.

Redatelj ove pasionske igre je Ante Nadomir Tadić Šutra, a urađena je prema komadu kojeg su nekada svake godine za Uskrs izvodili mladi makarski bogoslovi.

Tekst predstave je uzet iz djela “Passus, Crucifixus et Mortuus” fra Flavijana Štolca. Prilagodio ga je fra Josip Ante Soldo, zatim franjevački bogoslovi s fra Šimom Samcem i fra Milom Čirkom.

Izvedbu su počeli izvoditi makarski bogoslovi 60-ih godina prošlog stoljeća s dr. fra Ćirom Markočem. Najplodnije razdoblje bilo je od 1975. do 1985. god. Izvedena je 85 puta po Hrvatskoj, BiH i Njemačkoj. Franjevački bogoslovi zadnju izvedbu imali su u Makarskoj 8. travnja 1998.

Od 2000. god. ovo djelo vrhunske religiozne vrijednosti izvodili su župljani župe sv. Ante u Kninu pod vodstvom fra Pavla Norca Keve i ovdje spomenutih djelatnika.

Utvrđeno je da je ovo zaista prava duhovna korizmena obnova i izvrsna priprema za slavlje Uskrsa. Organizator ovog prigodnog događanja je Župa sv. Stjepana Brela uz suradnju s Općinom Brela.

(Općina Brela)

foto: pexels (ilustracija)

Tagovi: crkva sv. stjepana prvomučenika, judina izdaja, korizma, kristova muka, uskrs, župa sv. ante,