Politika

Pismo Grabar-Kitarović Međunarodnom forumu u Splitu o geopolitičkim energetskim perspektivama

- Ova inicijativa u svojoj je srži usmjerena na boljitak EU u cjelini, ali omogućava i povezivanje zainteresiranih država iz susjedstva - poručila je predsjednica.

Autor: Antonela Verković - 27.09.2018

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poslala je pismo organizatorima Drugoga međunarodnog energetskog foruma Europska unija – Euroazija Geopolitičke energetske perspektive” koji u Splitu počinje u četvrtak, a u kojem je istaknula kako je energetika važna za gospodarski rast, društveni razvoj i političku stabilnost, priopćio je u srijedu organizator skupa Institut za europske i globalizacijske studije (INEGS).

“Napose me raduje što o energetici raspravljate u širem kontekstu povezivanja Europe i Euroazije – nekad jedinstvenog prostora, a i danas područja na kojim je teško odrediti granicu. Republika Hrvatska upravo u tom prostoru nalazi svoj interes”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima, kao jedno od budućih energetskih plinskih čvorišta, Hrvatska je “iznimno zainteresirana za energetsku suradnju s euroazijskim zemljama te će uskoro otvoriti veleposlanstvo u Azerbajdžanu, kavkasko-kaspijskoj državi poznatoj po naftnom bogatstvu”.

RIJEČ JE O VELIKIM PROJEKTIMA

Podsjetila je kako je o “velikom potencijalu za suradnju” nedavno razgovarala s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim prilikom njegova posjeta Hrvatskoj. Dodala je kako je tom prigodom istaknula da Hrvatska želi postati dobavljač plina za srednju Europu preko Jonsko-jadranskog plinovoda te da bi LNG terminal na otoku Krku mogao biti ulazna točka za azerbajdžanski plin na energetsko tržište srednje i jugoistočne Europe.

Oba ova projekta – Jonsko-jadranski plinovod i LNG terminal – kojim će se povezati energetska infrastruktura srednje i istočne Europe te europskog jugoistoka, uživaju nepodijeljenu potporu svih država članica Europske unije. Tim projektima Hrvatska svoj geostrateški položaj stavlja u funkciju razvoja Europske unije te ostvaruje svoje potencijale, a to su: novi izvori energenata, novi dobavljači i pravci kako bi se osigurala sigurnost i energetska neovisnost, istaknula je Grabar-Kitarović.

Također je istaknula kako svi projekti koji pridonose čvršćem povezivanju u području gospodarstva, ulaganja, poslovanja, prometnoga i energetskog povezivanja u kojima Hrvatska nalazi svoj interes imaju njezinu, kako je navela, “svesrdnu potporu”.

“Upravo s ciljem jačanja gospodarske suradnje – posebno na polju komunikacija, transporta i energetike – pokrenuta je i Inicijativa triju mora koja uživa veliku međunarodnu potporu, što je potvrđeno i na iznimno uspješnom trećem sastanku ove inicijative održanom nedavno u Bukureštu. Ova inicijativa u svojoj je srži usmjerena na boljitak EU u cjelini, ali omogućava i povezivanje zainteresiranih država iz susjedstva, od Jugoistočne Europe do Istočnog partnerstva, pa i šire dajući snažan poticaj jačanju europske međupovezanosti”, navela je u pismu hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je pokroviteljica Drugoga međunarodnog energetskog foruma Europska unija – Euroazija. Geopolitičke energetske perspektive, a zbog sudjelovanja na početku redovitoga godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, ne može biti na forumu u Splitu.

(Hina)

Tagovi: energetika, geopolitika, kolinda grabar-kitarović,