Gospodarstvo

Položen kamen temeljac i svečano obilježen početak radova na izgradnji vrtićkog centra i pet učionica razredne nastave na predjelu Priko Vode

Autor: Lucija Tokić - 25.05.2019

Jučer su kamen temeljac na izgradnji velikog vrtićkog objekta u naselju Priko Vode položili pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, a vremensku kapsulu s porukama budućim naraštajima grada Solina položila su djeca DV Jadro.

– Ovaj objekt je od iznimne važnosti za Grad Solin i to ne samo zbog njegove financijske vrijednosti već i zbog toga što potvrđuje našu želju i usmjerenost ulaganja u djecu i mlade. U objektu će biti smješteno pet odgojnih skupina, i to tri vrtićke i dvije jaslične skupine, a po potrebi otvorila bi se i jedna skupina za djecu s posebnim potrebama. Isto tako unutar ovog objekta bit će smješteno pet učionica za potrebe razredne nastave OŠ kraljice Jelene – kazao je gradonačelnik Ninčević te zaključio kako će se izgradnjom ovog vrtićkog objekta te onim planiranim u Rupotini ispuniti potrebe upisa djece u vrtićke programe na solinskom području.

Investiciju izgradnje objekta sufinanciraju Grad Solin s 12 milijuna kuna i Splitsko dalmatinska županija s 10 milijuna kuna te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 750.000,00 kuna.
Naime, Grad Solin je prošle godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisao Ugovor o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018. Odlukom o raspodjeli sredstava namijenjenih sufinanciranju projekata Ministarstva Solinu je odobren ukupni iznos od 750.000 kuna bespovratnih sredstava za gradnju i opremanje vrtićkog centra Priko Vode.

Župan Blaženko Boban prilikom otvaranja radova osvrnuo se i na nedavno otvorene radove na projektu „Jadro – izvor života“ te je kazao kako su ovakvi projekti izvor života suvremenog Solina. – Završetkom ovih radova stvara se jedan zatvoreni kompleks za potrebe mladih generacija. U blizini budućeg objekta je osnovna škola, sportska dvorana, rekreacijski centar – rekao je župan Boban dodajući kako grad Solin prepoznaje ono što je najvitalnije za cijelu Hrvatsku, a to su mladi naraštaju. – Splitsko dalmatinska županija će uvijek ovakve projekte podržavati – kazao je župan Boban.

Pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak kazao je kako Ministarstvo trenutno ima u izgradnji 500 vrtićkih objekata diljem RH po europskim standardima, što uvelike pridonosi većoj dostupnosti vrtića roditeljima, što ima i svoju razvojnu demografsku dimenziju. – Izgradnjom vrtića podižemo i uključenost žena na tržištu rada te njihovoj boljoj integraciji što je također značajan doprinos – kazao je pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak čestitajući na otvaranju radova vrtićkog centra.

Budući objekt Vrtićkog centar Priko Vode će biti podijeljen na način da se u prizemlju smješteni glavni sadržaji vrtića s unutarnjim dvorištem, dječjim igralištem, dok se na katovima nalaze učionice za potrebe razredne nastave s pratećim sadržajima. Ukupna površina objekta iznosi 1723,17 m2. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, što znači da bi ovaj Vrtićki centar do početka predškolske 2020/21. godine trebao biti u funkciji.

Izgradnja ovoga vrtićkog centra pridonijet će se poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoškog standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja.

(Grad Solin)

foto: Grad Solin

Tagovi: kamen temeljac, Solin,