Gospodarstvo

Potpisan ugovor – počinje izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i ispusta

Projekt koji će poboljšati vodnokomunalni sustav na otoku Hvaru

Autor: Ivona Amidžić - 23.06.2021

U petak, 18. lipnja 2021. predstavnici Hvarskog vodovoda d.o.o. su, kao naručitelji projekta, potpisali Ugovor o izvođenju radova za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i ispusta aglomeracije Jelsa – Vrboska i Stari Grad kojim započinje provedba projekta pod nazivom  „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Jelsa – Vrboska i Stari Grad“. Vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 57.763.375,00 kuna, a Ugovorom je obuhvaćena izgradnja dva uređaja za pročišćivanje otpadnih voda i dva podmorska ispusta.

Na svečanom potpisivanju bili su prisutni izvođači radova – zajednica ponuditelja Kostak d.d. Krško i Loveco d.o.o. Rijeka te predstavnici nadzora provedbe projekta (zajednica ponuditelja IDT d.o.o. Osijek i Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek), predstavnici Hrvatskih voda, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i članovi Skupštine društva Hvarski vodovod (načelnici i gradonačelnici otoka Hvara).

Gotovo 70 % sredstva za projekt iz programa Europske unije

Projektom „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Jelsa-Vrboska i Stari Grad“ predviđena je izgradnja sustava odvodnje i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže za naselja Stari Grad, Jelsa, Vrboska i Basina. Realizacijom ovog projekta izgradit će se sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda te smanjiti gubitci vode u vodoopskrbnoj mreži.

Ukupna vrijednost projekta kojemu su ciljevi poboljšanje standarda života za lokalno stanovništvo, kvalitetnije upravljanje komunalnim vodama, ušteda vodnih resursa i zaštita ekosustava s naglaskom na smanjenje zagađenja mora je 378.933.698,00 kn, a Europska unija će putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ sufinancirati gotovo 70 % troškova.

Tagovi: ispust, otpadne vode, potpisivanje ugovora, pročišćivanje, ugovor, uređaj,