Gospodarstvo

Potpisani ugovori za izgradnju i održavanje te promicanje održivog razvoja

Ugovori za izgradnju i održavanje infrastrukture i vodovoda neretvanskih općina te promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve

Autor: Ivona Amidžić - 07.05.2019

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je jučer u Metkoviću ugovore s izabranim izvođačima radova o početku izvođenja radova u sklopu aktivnosti projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve te s načelnicima općina Dubrovačko primorje, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje ugovore o financiranju izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture i programa ujednačavanja standarda vodoopskrbe.

Kako je istaknuo župan tom prilikom, projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve ukupne je vrijednosti 14.048.072,02 kuna od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ima za cilj razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti doline Neretve, što ujedno doprinosi i održivom razvoju ovoga kraja. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri gradovi Metković i Ploče, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ i RRA DUNEA.

„I ovim projektom potvrđujemo da smo jedna od ponajboljih hrvatskih županija u korištenju fondova EU. Danas ćemo potpisati ugovore s izvođačima radova za tri aktivnosti: uspostavljanje kompleksa tematskih rekreativnih staza na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica i izvođenje radova i opremanje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima, i to s tvrtkom Doko građenje d.o.o. te za izvođenje radova uređenja Edu-eko vrta u OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici s tvrtkom MGA Nekretnine d.o.o.“, rekao je jučer župan.

Dobroslavić: “Potvrđujemo da smo jedna od ponajboljih hrvatskih županija u korištenju fondova EU”

Osim ovih aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija, dodao je župan, u okviru Projekta bit će obnovljena stara škola u Baćini, na brdu Trovro će biti izrađene vjetro-orgulje, uređene pješačke staze na Baćinskim jezerima zajedno s promatračnicom za bioraznolikost, uređuje se i dodatni prostor u Prirodoslovnom muzeju Metković, a bit će postavljen i sustav video-nadzora u cilju zaštite od požara.

Ugovori koji se odnose na financiranje izgradnje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te programa ujednačavanja standarda vodoopskrbe od velike su važnosti za navedene općine te značajno doprinose kvaliteti infrastrukture navedenog područja.

Tako je ovim ugovorom Općini Dubrovačko primorje osigurano 150 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za vodoopskrbu naselja Lisac, Čepikuće, Podimoč, Trnovica, Točionik, Podgora, Trnova, Mravinca i RCGO.

Općini Zažablje dodijeljeno je 83 tisuće kuna za postavljanje dijela javne rasvjete (Grđa) i uređenje javnih površina. Isti iznos je danas potpisanim ugovorom osiguran i Općini Pojezerje za izgradnju mjesne vodovodne mreže na lokacijama Sente-Jakići i Glavica-Dominiković u sklopu naselja Pozla Gora, kao i Općini Kula Norinska za sanaciju oborinske odvodnje na dijelu naselja Krvavac.

(Dubrovačko-neretvanska županija)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: nikola dobroslavić, potpisivanje ugovora, projekti eu,