Politika

Predizborna kampanja Anke Mrak-Taritaš uzburkala duhove: Zbog čega je u središte stavila masovnog ubojicu?!

MORBIDNO

Autor: Ivona Amidžić - 17.05.2019

Predizborna kampanja u punom je jeku. Kandidati posežu za različitim sredstvima kako bi doprli do svojih birača, jedni nastoje šokiranjem zauzeti javni prostor, dok drugi posežu za populizmom koji pokušavaju upakirati u celofan europskih tema, piše Zagreb Danas.

U tijeku je borba za svaki glas, a možda je najveća gužva u bazenu s glasovima liberalnog biračkog tijela gdje se pokušava utrpati sve i svašta.

Upravo ovo biračko tijelo najzanimljivije je Amsterdamskoj koaliciji, koja se pokušava profilirati kao potpuno liberalna opcija, a ako je suditi prema predizbornim anketama to im polazi za rukom.

Međutim stranka GLAS, kao dio Amsterdamske koalicije, na čelu s Ankom Mrak-Taritaš učinila je nešto nesvakidašnje, pa čak i morbidno, što bi se moglo okarakterizirati kao veliki kiks na liberalnom polju.

Riječ je o njihovim predizbornim plakatima na kojima se nalazi Mrak-Taritaš u društvu mladog punkera uz poruku: ‘Jednostavno normalni’.

“Naša Hrvatska je napredna i jednaka za sve bez obzira tko si, kakav si i koga voliš”, poručuje Anka Mrak-Taritaš uz ovaj plakat.

U središtu plakata nalazi se morbidna poruka

Na prvi pogled sve se čini okej, no već drugi pogled otkriva onaj morbidan dio. Naime, u fokusu plakata nalazi se lik Che Guevare na jakni mladog punkera. Za one koji možda ne znaju, riječ je o kubanskom revolucionaru, poznatom kao okrutni masovni ubojica. Lik Che Guevare jedno je vrijeme bio romantiziran, no ovakav pogled na njegov lik i djelo ostao je pod ruševinama totalitarističkog režima u kojem smo živjeli prije demokratske Hrvatske.

S demokracijom, postala je dostupna i sva moguća literatura, a srušen je i mit oko toga tko je i što je bio Che Guevara te to danas nikome, iole informiranijem, nije potrebno objašnjavati. Stoga nam je teško povjerovati da tim Anke Mrak-Taritaš nije dobro upoznat s povijesnim činjenicama. A s obzirom na način na koji se rade predizborne kampanje, isto tako je teško pretpostaviti da se njegov lik u središnjem dijelu plakata našao posve slučajno.

Tako je, primjerice, portal Liberal.hr naveo neke citate iz Che Guevarinih objavljenih memoara koje prenosimo:

“Riješio sam problem .32 kalibrom. U desnu stranu njegova mozga…Sve njegovo pripalo je meni.” (o ubojstvu i pljački svoga suradnika Eutimija Guerre kojeg je optužio za špijunažu)

“Crnac je indolentan i sanjar, troši svoju malu plaću na gluposti i piće. Europljanin ima tradiciju rada i štednje, što ga je dovelo do ovog dijela Amerike i vodi ga dalje da se poboljšava, čak neovisno o njegovim individualnim željama.”

“Moramo nastaviti putem slobode čak i kad bi to koštalo milijune atomskih žrtava. SAD je veliki neprijatelj ljudske vrste. Protiv tih hijena nema druge opcije osim istrebljenja. Da su nuklearne rakete ostale na Kubi, mi bismo ih ispalili u srce SAD-a, znači na sam New York”.

“Trebamo eliminirati sve novine. Ne možemo imati revoluciju sa slobodnim medijima.”

“Mržnja je element borbe. Bezrezervna mržnja prema neprijatelju vodi nas preko naših prirodnih mogućnosti i ograničenja, ona čovjeka transformira u nasilan, učinkovit i selektivan stroj za ubijanje. Takvi moraju biti naši vojnici. Ljudi bez mržnje ne mogu pobijediti brutalnog neprijatelja.”

Sadržaj navedenih citata duboko se kosi sa temeljnim načelima liberalizma, stoga se postavlja pitanje je li Amsterdamska koalicija opcija liberalnog biračkog tijela ili se pak, nastoje približiti radikalnoj ljevici koja zaziva što manje slobode i što više netolerancije prema neistomišljenicima?

Foto: Facebook (GLAS)

Tagovi: anka mrak taritaš, che guevara, eu izbori, masovni ubojica, plakat,