Politika

Predsjedništvo SDP-a utvrđuje kandidate za europske izbore

Prije početka sjednice, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina i član Predsjedništva Ivo Jelušić ustvrdili su da bi listu trebao predvoditi predsjednik stranke Davor Bernardić, iako je on već javno otklonio tu mogućnost, uz objašnjenje da je „korisniji kao predsjednik stranke nego kao kandidat na listi“.

Autor: Marko Leskovar - 23.01.2019

Predsjedništvo SDP-a okupilo se u utorak poslije podne kako bi utvrdilo 12 kandidata za listu za izbore za Europski parlament krajem svibnja ove godine, no, prema neslužbenim najavama, bit će utvrđeno samo 12 kandidata, ali ne i njihov redoslijed na listi, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Prije početka sjednice, potpredsjednik stranke Zlatko Komadina i član Predsjedništva Ivo Jelušić ustvrdili su da bi listu trebao predvoditi predsjednik stranke Davor Bernardić, iako je on već javno otklonio tu mogućnost, uz objašnjenje da je „korisniji kao predsjednik stranke nego kao kandidat na listi“.

Među članovima Predsjedništva prije sjednice neslužbeno se moglo čuti prevladavajuće mišljenje da bi se osim imena trebao dogovoriti i redoslijed kandidata na listi, a to su u izjavi novinarima potvrdili i Komadina i Jelušić.
„Lista bez redoslijeda nije potpuna lista. Treba ići s kompletnom listom ili uopće ne ići s listom“, poručio je Jelušić. „Ako postoji zahtjev da predsjednik bude na čelu vojske, onda treba biti. Ne može general pred bitku uzeti godišnji odmor“, poručio je Jelušić predsjedniku stranke.

„Gotovo svi čelnici oporbenih stranaka će biti na listama pa mislim da treba i naš predsjednik pa ćemo vidjeti stanje u kojem jesmo“, dodao je Komadina.

Nakon što Predsjedništvo utvrdi prijedlog liste kandidata za europske izbore, konačnu odluku donijet će Glavni odbor stranke.

Krajem listopada prošle godine Glavnom odboru pristiglo je 30-ak nominacija iz svih županijskih organizacija za kandidaturu na listi, a najviše ih je prikupila aktualna europarlamentarka Biljana Borzan, ukupno 17 nominacija.
Drugog SDP-ovog europarlamentarca Tonina Piculu ponovno u Bruxellesu i Strasbourgu želi vidjeti članstvo 14 županijskih organizacija. Slijedi potpredsjednik Rajko Ostojić kojeg je predložilo osam organizacija te također potpredsjednik Zlatko Komadina kojemu potporu daje sedam organizacija. Članicu Predsjedništva Ivanu Posavec Krivec u Europskom parlamentu želi vidjeti članstvo četiri organizacije kao i Joška Klisovića, a još jednu članicu Predsjedništva Romanu Jerković tri. Po tri nominacije osvojili su i politički tajnik Davorko Vidović te saborski zastupnik Ranko Ostojić. Čelnica SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac i lider osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković imaju po dvije nominacije.

Osim navedenih, ostali su prijedlog jedne organizacije, a od poznatijih SDP-ovih lica tu je i Gordan Maras, saborski zastupnik i čelnik SDP-a Grada Zagreba, organizacije koja je predložila ukupno deset kandidata, dok su ostale najviše šest.
SDP je u aktualnom sazivu europarlamenta na koalicijskoj listi osvojio tri mandata, a, prema izjavama stranačkog vodstva, na sljedeće izbore izlaze samostalno i očekuju barem potvrđivanje istog rezultata, dok će se sve ispod toga smatrati neuspjehom.

Tagovi: europski izbori, kandidati, SDP,