Kultura

Predstavljena knjiga Otok Murter – Pogled na baštinu

Djelo obuhvaća baštinu cijelog otoka Murtera: kako kulturno povijesnom, tako i arhitektonskom baštinom, a koje ostavljamo u nasljeđe našoj djeci

Autor: Ivona Amidžić - 29.03.2019

U srijedu 27. ožujka s početkom u 18 sati u Društvenom domu Tisno predstavljena je knjiga Otok Murter – Pogled na baštinu autora Josipa Ćuzele i Ive Šprljana.

Na samom početku, kao izdavač knjige, u ime Općine Tisno knjigu je predstavio načelnik Ivan Klarin, te kratko opisao kako je Općina od prvog trenutka i ideje Josip Ćuzele o stvaranju ove monografije odlučila čvrsto poduprijeti ovaj projekt.

Bitno je reći kako je ovo jedno iznimno djelo koje obuhvaća baštinu cijelog otoka Murtera kako kulturno povijesnom tako i arhitektonskom baštinom, a koje ostavljamo u nasljeđe našoj djeci.

Svoj osvrt na predstavljenu monografiju iznijeli su i gosti, akademik Radoslav Tomić  iz Instituta za povijest umjetnosti te Miljenko Domijan, prof., predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra pri Ministarstvu Kulture.

Josip Ćuzela rekao je da je cilj ove monografije upoznati kako stanovnike Otoka, tako i njihove goste s bogatim i raznovrsnim kulturno – povijesnim nasljeđem koje baštine stanovnici ovih otočnih naselja. Sadržaj ove monografije obuhvaća povijesni i urbanističko arhitektonski razvoj ruralnih jezgri koje se na otoku pojavljuju od 14. stoljeća.

Evidentirani su i obrađeni svi najznačajniji pojedinačni spomenici arheološkog, sakralnog, civilnog i fortifikacijskog graditeljstva. Ivo Šprljan kazao kako je veliki trud uložen za arhiviranje arhitektonskih detalja fotografski i grafički  te da će na ovaj način svakako biti sačuvan za povijest.

(Općina Tisno)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: društveni dom tisno, ivo šprljan, josip ćuzela, knjiga, murter, otok murter, pogled na baštinu,

Vezane vijesti