Kultura

Predstavljena zbirka pjesama Ane Čagalj “Moje JA II”

"Čagalj otkriva uspone i padove života, njegove vrline i mane, prednosti i nedostatke, punoću i uzlete, ali i svu njegovu ispraznost, površnost, zavodljivost i zamke"

Autor: Ivona Amidžić - 21.03.2019

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je predstavljanje zbirke pjesama “Moje JA II” autorice Ane Čagalj, koje se održalo 19. ožujka u Gradskoj vijećnici.

Zbirku su predstavili dr. sc. Danka Radić, književnik Ante Nadomir Tadić Šutra, pjesnik Nikola Šimić Tonin te sama autorica koja se ujedno zahvalila Gradu Trogiru, gradonačelniku Biliću i Ogranku Matice hrvatske u Trogiru te svima koji su nazočili svečanosti promocije.

Govoreći o autorici i njenom djelu dr. sc. Danka Radić je rekla: “Pjesnički prvijenac Ane Čagalj pod naslovom Moje JA, već je ukazao da je riječ o izričaju kojim autorica na svoj način iskazuje zamjetnu zrelost i istančan osjećaj u iznošenju pjesničke riječi. Ona piše iskreno, jednostavno, njeno srce i razum odgovaraju jedno drugom rezultirajući čistom poezijom. To dokazuje i njezina druga zbirka pjesama Moje JA II.”

Radić je nastavila kako Ana pronicljivije zamjećuje i otkriva uspone i padove života, njegove vrline i mane, prednosti i nedostatke, dobre i loše vibracije, punoću i uzlete, ali i svu njegovu ispraznost, površnost, zavodljivost i zamke.

Ana Čagalj se rodila, živi i radi u Trogiru, koje je svojom ljepotom istovremeno bajkovito i mistično. U tom je gradu pronašla nadahnuće za svoje pjesme.

“Ova knjiga nastavak je Aninih refleksija, koja je u biti tek II. čin u vrtlogu života u kojemu se miješaju osjećaji mladalačkih želja, ljubavnih tegoba i surovih životnih stvarnosti. Iako je ona, kao i u prvijencu, ostala vjerna pjesničkoj slobodi i neopterećena već prokušanim i zacrtanim pjesničkim pravilima, u ovoj je zbirci, u nekim pjesmama, vidljiviji napredak i u grafičkom prikazu stihova i kompoziciji cijele pjesme. Mogli bismo to nazvati i Šimićevom školom, koji je kroz slobodu izričaja, sustavno poštivao i pravopisna i poetična načela”, kazao je književnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

(Lokalna Hrvatska)

foto: pexels (ilustracija)

Tagovi: ana čagalj, pjesme, pjesnikinja, poezija, zbirka pjesama,

Vezane vijesti