Kultura

Premijera “Obitelji” na Sceni 55 splitskog HNK

Predstavu je režirao Ivan Plazibat, a uloge su tumačili Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković

Autor: Alan Srčnik - 10.03.2019

Drama “Obitelj” suvremenog britanskog dramatičara Dennisa Kellyja večeras je premijerno izvedena na Sceni 55, komornoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predstavu je režirao Ivan Plazibat, a uloge su tumačili Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković.

Radnja predstave se održava jedne mirne večeri kada idilu mladog bračnog para Helen i Dannyja prekida dolazak Liama, Heleninog brata, oblivenog krvlju. Kako navode u kazalištu, očito je da se dogodio zločin. Nakon prvih neuvjerljivih Liamovih objašnjenja sve jasnije postaje i tko je počinitelj. Potraga za istinom vodi prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne.

“Jer ulozi su veliki – mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema s kojim se likovi suočavaju svodi se na pitanje u kojoj mjeri smo spremni pogaziti vlastite temeljne životne principe kako bismo spasili svoje bližnje”, kažu u kazalištu.

Dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin. Zbog eksplicitnog nasilja i psovki predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina, savjetuju režiser i glumci.

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca koji se jednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End mjuzikle (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). Drama Orphans iz 2009, premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Eidinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Awards. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj (izvorno Orphans) u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba Dennisa Kellyja u Hrvatskoj.

Autorski tim su osim redatelja Plazibata koji potpisuje i izbor glazbe, činili još dramaturginja i prevoditeljica Mila Pavićević, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, skladatelj Damir Šimunović, te oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić.

Tagovi: drama, HNK Split, obitelj,