Lifestyle

PROJEKT SOLAR: Solarnim crijepovima do obnovljivih izvora energije u Varošu

U samo nekoliko mjeseci provedbe ovog izazovnog projekta, novonastajući društveno kulturni centar Solar u Ban Mladenovoj 9 u Varošu ugostio je više od 200 polaznika

Autor: Ivona Amidžić - 07.10.2021

Grad Split objavio je Poziv za dostavu ponuda za izvođenje građevinskih radova te izvođenje solarne elektrane i postavljanje “solarnih kupa” u sklopu projekta „Projekt Solar – Sunčani Varoš”.

Poziv prenosimo u cijelosti:

U sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) za provedbu EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno-kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“, čiji je nositelj umjetnička organizacija IKS festival uz partnere Grad Split, Udrugu stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju.

Stvaranjem društveno-kulturnog centra prema modelu javno-civilnog partnerstva nastoji se poboljšati iskorištenost javnih prostora u korist društvenog života, a kroz njegovu aktivnost potaknuti i senzibilizirati svijest građana o važnosti sudjelovanja u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu grada.

U samo nekoliko mjeseci provedbe ovog izazovnog projekta, novonastajući društveno kulturni centar Solar u Ban Mladenovoj 9 u Varošu ugostio je više od 200 polaznika na svojim kulturno-umjetničkim, edukativnim i informativnim programima.

Navedenim projektom obnovit će se ne samo prostorije zgrade na adresi Ban Mladenova 9/Sinovčićeva 6, već će se Grad Split, kao partner u projektu, pobrinuti da ovaj društveno-kulturni centar dobije i novo krovište kroz pilot projekt postavljanja solarnih crijepova. Budući da krovovi itekako utječu na očuvanje tradicijske gradnje i na urbanu estetiku, solarnim crijepom pronašao se način iskorištavanja obnovljivih izvora energije adaptacijom suvremenih tehnologija u očuvanju baštine, zadržavajući autentičnu vizuru staroga Splita prepoznatljivu po svojoj dominantnoj crvenoj boji.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane izvođače građevinskih radova da se odazovu pozivu Grada Splita za obnovu krovišta, izvođenje solarne elektrane i postavljanje solarnih crijepova snage 2 KW čija bi se dobivena energija koristila unutar objekta.

Dokumentaciju projekta možete pogledati ovdje.

foto: ilustracija

Tagovi: projekt, slarni crijepovi, solar,