Lifestyle

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je izvješće “Stanje obrane od poplava”

Glavnina oborine pala je od utorka 28. do četvrtka 30. svibnja te se u manjim količinama očekuje od nedjelje 2. do utorka 4. lipnja

Autor: Ivona Amidžić - 30.05.2019

ISTARSKA ŽUPANIJA

29. svibnja od jutarnjih sati do 14.00 sati na području grada Medulina palo je 51,3 l/m² kiše. Zabilježeno je pet intervencija ispumpavanja podrumskih prostorija na području Medulina i crpljenje oborinske vode s terase caffe bara u Medulinu. Intervenirali su vatrogasci JVP-a Pula i DVD-a Medulin.

Uz navedeno došlo je i do udara groma na području naselja Šijane i jedan pad stabla na vozila u dvorištu stambene zgrade u Ulici Mate Balote u Puli. Intervenirali su vatrogasci iz JVP-a Pula.

Hrvatske vode donijele su 29. svibnja u 8.45 sati Rješenje o prekidu redovnih mjera obrane od poplava na branjenom području 22, Mali slivovi Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica, dionica broj: E.22.4 rijeka Mirna-gornji tok, vezano na visinu vodostaja na mjerodavnom vodomjeru Most Buzet, gdje je u 8.45 sati zabilježen vodostaj 123 cm, s tendencijom daljnjeg opadanja, a 30. svibnja i za rijeku Mirnu-donji tok gdje je na mjerodavnom vodomjeru Ponte Porton u 6.00 sati zabilježen vodostaj od 394 cm.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

29. svibnja u vremenu od 15.09 do 17.00 sati na širem području grada Drniša palo je oko 150 l/m² kiše. Do 23.00 sati zabilježene su 22 intervencije ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i podrumskih prostorija (osim u gradu Drnišu, po jedna intervencija u naselju Žitnić i Velušić). Intervenirali su vatrogasci iz JVP-a Drniš i DVD-a Drniš i Ružić.

Zbog oborinskih voda na kolniku prekinut je promet na cesti Drniš-Siverić (koja je u rekonstrukciji), odnosno D33 Drniš-Knin. Promet se odvija obilazno.

Stanje i nadalje pratite na https://civilna-zastita.gov.hr/

Hidrološko upozorenje

Uslijed obilnih oborina koje su pale tijekom protekla 24 sata i uzrokovale nagli porast vodostaja na području Istre, Rijeke, Gorskog kotara, Like, Žumberka i Samoborskog gorja, sjeverne Dalmaciuje i njezine unutrašnjosti te očekivanih daljnjih obilnih oborina, tijekom dana i dalje postoji mogućnost izlijevanja vode iz vodotoka.

Stanje, tendencija i prognoza vodostaja

Glavnina oborine pala je od utorka 28. do četvrtka 30. svibnja te se u manjim količinama očekuje od nedjelje 2. do utorka 4. lipnja, pri čemu je moguć porast vodostaja rijeka na području sektora D, ali se ne očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Posljedice nevremena

28. svibnja, zbog obilne kiše na području Umaga, Pazina i Labina, vatrogasci su ukupno imali sedam tehničkih intervencija na crpljenju oborinskih voda te je JVP Pazin angažiran na kontroli vodostaja Pazinčice.

Proglašene su redovne mjere obrane od poplave na rijeci Mirni (gornji tok od 4.30 sati, a donji tok od 18.15 sati) i rijeci Raši (gornji tok od 5.00, a donji tok od 8.00 sati).

Rano ujutro 29. svibnja, u 4.30 sati na gornjem toku Mirne proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iste su ukinute u 8.45 sati.

foto: MUP

Tagovi: izvješće, mup, oborine, poplave, ravnateljstvo civilne zaštite,