Gospodarstvo

Riba, riba, ribica… Vrijeme posta nije vrijeme ‘kažnjavanja’ i izgladnjivanja! :)

Ne 'bauljajte' okolo izgladnjeli! Ako ste se odrekli mesa, riba je pravi obrok za Vas!

Autor: Ivona Amidžić - 12.04.2019

Uskrs nam je pred vratima i vrijeme posta će uskoro biti iza nas. Mnogi od nas su se odrekli koje-čega iz koje-kakvih razloga. Neki ne jedu meso, neki slatkiše, neki su prestali pušiti ili konzumirati alkohol…

Zanemarimo sada običaje i vjerska uvjerenja: post može donijeti brojne prednosti za Vaš ogranizam, pa se često preporuča kao terapija kod mnogih bolesti. Preporuča se prvenstveno kada je riječ o alergijama, probavnim smetnjama, astmi, kardiovaskularnim bolestima… popis je podugačak.

Nakon dugih zimskih mjeseci i teške hrane, post će odmoriti Vaš probavni sustav. ‘Očistit’ će Vaše tijelo i povećati energiju, naravno, ako ste to radili pametno, bez izgladnjivanja.

Nekada je post značio baš to: izgladnjivanje. Danas smo ipak malo fleksibilniji. Dostupne su nam mnoge namirnice čijom se konzumacijom možemo pridržavati posta, a ne biti gladni.

Većina nas se u doba korizme odriče mesa i mesnih delicija. Najbolja zamjena je, po mogućnosti, svježa riba, ali ni ona zamrznuta nije loš odabir. Riba je odličan izvor bjelančevina koje su lakše probavljive i bolje iskoristive od bjelančevina koje dobivamo od mesa i mlijeka. Redovna konzumacije ribe smanjuje rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja uzrokovanog starenjem. Najveća blagodat konzumiranja ribe je zdravlje srca i krvnih žila.

Nećemo dalje ‘tupiti’ o zdravstvenim prednostima ribe kao namirnice. Ne samo da je zdrava, kad je dobro pripremljena ona je i vrhunski gastronomski doživljaj. Možete ju pripremiti na puno načina: kuhanu, pečenu, na roštilju, kao dodatak ljetnim salatama…

Ni jedan ljubitelj slatkovodne ribe ne može odoljeti ‘fiš-paprikašu’ ili šaranu na rašljama. Ako volite i dobru kapljicu, ‘pijani šaran’ je pravi recept za Vas.

Cijelog šarana očistite, dobro posolite iznutra i izvana, dodajte usitnjeni bijeli luk i peršinov list, ‘podlijte’ s otprilike pola litre vode i isto toliko bijelog vina, oko ribe rasporedite krumpir rezan na ploške i pecite u pećnici oko sat vremena. Za prste polizati! Mogli bismo tako i o somu, smuđu, pastrvi, ali to ćemo ostaviti za neki drugi put

Kod pripreme slatkovodne ribe uvijek vodite računa o tome da je njeno meso nešto masnije i blažeg okusa, pa podnosi jače, ali ne i prejake začine.

Morska riba trebala bi biti redoviti dio naše prehrane, po mogućnosti barem 2 puta tjedno. Postoji nebrojeno puno vrsta i isto toliko različitih načina pripreme. Bitno je znati da se riba dijeli na bijelu i plavu. Plava riba je nešto masnija i intezivnijeg okusa, ali je i bogatija omega 3 masnim kiselinama.

Pravi ‘štovatelji’ morske ribe znaju da kod njene pripreme vrijedi pravilo ‘manje je više’. Ne pretjerujte sa začinima: sol, maslinovo ulje, možda malo začinskog bilja i to je to… Tuna filet, brancin ili skuša na roštilju začinjene maslinovim uljem, malo limunovog soka uz salatu od svježe blitve i dobili ste nutritivno vrlo vrijedan obrok.

Nemojte koristiti izgovore kao što su cijena ribe i da si ju ne možete priuštiti. Srdela je zaista povoljna riba koju možete pripremiti na brojne načine. Ova neopravdano podcijenjena riba bogata je vitaminima B i D skupine, fosforom, kalcijem, željezom, selenom i magnezijem, pa ju često nazivaju ‘superhranom’ za srce i mozak.

Priprema ribe zna često biti zahtjevna. Čišćenje ljuskica i utrobe zna potrajati, a nemaju svi ni ‘stomak’ za taj posao. Izgovora nema jer u ribarnicama i trgovačkim centrima možete nabaviti već očišćenu i narezanu svježu ili smrznutu ribu. Dok su riblje konzerve već odavno ‘udomaćene’ na policama, sve češće se u ponudi nalazi suha ili filetirana svježa riba za pripremu salata i sušija.

Smrznutu ribu i morske plodove možete konzumirati bez straha jer su jednako zdravi kao i svježi. Nove tehnologije omogućuju smrzavanje ribe odmah nakon ulova, pa su sve nutritivne vrijednosti sačuvane. Dapače, mnogi daju prednost smrznutoj ribi i to najčešće zato što ne znaju prepoznati koja je riba svježa.

Pri odabiru ribe morate znati da svježa riba uvijek ima svijetlu kožu koja se presijava, izbočene oči i svijetlu prozirnu sluz.

Iako smo zemlja koja obiluje rijekama, jezerima i ribom bogatim morem, Hrvati su pri samom europskom dnu po konzumaciji ribe. Razlozi su brojni: od prehrambenih navika do visoke cijene.

Sada kada smo Vam pokazali da nije sve baš toliko skupo, uključite svoje pećnice i roštilje i uživajte u ribljim specijalitetima uz MojuAkciju.hr.

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: korizma, moja akcija, mojaakcija.hr, post, riba, uskrs,