Kultura

Splićani uživali u Noći muzeja

Posjetitelji su uživali u stalnim muzejskim postavima, radionicama, razgledima, stručnim vodstvima, koncertima, predavanjima, projekcijama i nastupima ...

Autor: Alan Srčnik - 02.02.2019

Unatoč jugu i lošem vremenu mnoštvo Splićana i njihovih gostiju krenulo je od 18,00 sati u muzejsku pustolovinu širom grada gdje im je 16 institucija i udruga na 25 lokacija uključujući i Salonu, te Zvjezdano selo Mosor, ponudilo pregršt zabave u Noći muzeja – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Posjetitelji su uživali u stalnim muzejskim postavima, radionicama, razgledima, stručnim vodstvima, koncertima, predavanjima, projekcijama i nastupima, do muzeja su stizali besplatnim gradskim prijevozom, a besplatan im je bio i ulaz u sve institucije.

Dosta je građana privukla jedinstvena izložba u Muzeju grada Splita “Splitski grbovi-Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita” u kojoj je izložen 51 kameni grb koji se čuvaju u muzeju i po prvi predstavljaju baštinu grada Splita koja je zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske i grbove plemićkih i građanskih obitelji, kao i crkvene grbove. Autorica izložbe, koju je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, je Elvira Šarić Kostić, viša kustosica Muzeja grada Splita.

Gradonačelnik je sugrađanima tijekom otvaranja izložbe poručio da čuvaju povijest i uživaju u njoj nakon čega je zajedno sa svojim sugrađanima uživao u tom projektu muzeja koji je do posljednjeg mjesta bio pun posjetitelja.

Uz stručna vodstva posjetitelji razgledavaju stalni postav Muzeja grada Splita, Galerije Emanuela Vidovića, te Podrume Dioklecijanove palače. U Galeriji Emanuel Vidović između ostalog djeca uče o životu i radu splitskog slikara Emanuela Vidovića i to putem multimedijalnog vodiča Smart guide, dok su u Galeriji Meštrović uz stalni postav u nekadašnjoj obiteljskoj vili Ivana Meštrovića izložena njegova remek djela u bronci, gipsu, mramoru i drvu.

U velikoj dvorani zvjezdarnice na Zvjezdanom selu Mosor bogat je program, održavaju se glazbene i scenske izvedbe za odrasle i najmlađe, kao i znanstveno-popularno predavanje, a za to vrijeme u Etnografskom muzeju brojni građani razgledavaju Makedonske narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo. Foto izložba i grafička radionica za djecu Mala škola dubokog tiska privukla je posjetitelje u Sveučilišnu galeriju Vasko Lipovac, u Prirodoslovnom muzeju su predstavljene četiri izložbe i zajednička prezentacija sa ZOO vrtom Utrke žohara, a u Muzeju sporta brojni građani druže se sa splitskim olimpijcima.

U Županijskoj komori Split izložena je iTherapy, Steora pametna klupa i web aplikacija Dashboard, program Digitalne akademije za djecu učilišta Algebra, te projekti za digitalizaciju muzeja. Za to vrijeme posjetitelji degustiraju kavu s gljivama. Oni koji to još nisu večeras su iskoristili priliku posjetiti Muzej osjeta.

Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Tagovi: muzej, noć muzeja,