Politika

Split: Kongres “Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske”

Predsjednica Organizacijskog odbora tog kongresa Julija Budimir Bekan je rekla kako je sada pravi trenutak za njegovo održavanje zbog geostrateškog položaja Hrvatske

Autor: Alan Srčnik - 30.11.2018

Kongres “Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske,” na kojem se raspravlja o potrebi prenošenja iskustava i vještina hrvatskih branitelja na mlađe naraštaje, počeo je u četvrtak u Splitu.

Kongres u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade trajat će dva dana, a njezin predsjednik Hrvoje Pupić Vurilj je istaknuo kako su iz Domovinskog rata posebice važna iskustva u pomaganju i spašavanju branitelja te iskustva u elementarnim nepogodama.

Predsjednica Organizacijskog odbora tog kongresa Julija Budimir Bekan je rekla kako je sada pravi trenutak za njegovo održavanje zbog geostrateškog položaja Hrvatske vezanog uz aktualnu migrantsku krizu te zbog klimatskih promjena.
Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, general bojnik Mlade Fuzul je istaknuo kako je su važan doprinos pobjedi u Domovinskom ratu dale i medicinske službe.
“Domovinski rat je ostavio posljedice na zdravlje hrvatskih branitelja, a zdravstveni sustav je i nakon rata dao svoj veliki doprinos u pomaganju braniteljima”, rekao je general bojnik Fuzul.
Izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je sudionicama kako je Domovinski rat temelj suvremene hrvatske državnosti, a 4. gardijska brigada jedna od najsvjetlijih točaka Domovinskog rata.
“Hrvatski branitelji sve češće obolijevaju, a ova hrvatska Vlada ima poštovanje prema svima koji trebaju pomoć”, istaknuo je Kujundžić. Dodao je kako će danas otvorena dnevna bolnica Klinike za onkologiju u Splitu pridonijeti da branitelji kojima je to potrebno brže dobivaju zdravstvene usluge.
Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić je istaknula kako to ministarstvo sustavno pomaže da se poboljša zdravstveno stanje oboljelih branitelja.
Ratni ministar zdravstva i bivši ministar obrane Andrija Hebrang je istaknuo kako su skupovi kao što je Kongres u Splitu dobrodošli jer se na njima osvježavaju sjećanja iz Domovinskog rata.
“Nažalost, nismo stečena znanja i iskustva iz Domovinskog rata prenijeli u mirno doba, tako da danas zaostajemo u mnogim segmentima obrane koje smo mogli itekako unaprijediti, kao što je, primjerice, organizirana pričuva s redovnim vježbama i služenje vojnog roka koje je nužno barem u skraćenom obliku”, istaknuo je.
Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s migrantskom krizom, Hebrang je rekao kako je migrantska kriza “problem koji je tek počeo” te da su migracije posljedica demografskih promjena. Pritom je podsjetio na nepovoljne demografske trendove u Hrvatskoj i ocijenio da za 50 do 70 godina “Hrvati više neće biti većina u svojoj državi”.
“Suverena država mora odabrati koga će od migranata primiti i jesu li ti ljudi oni koji će prihvatiti običaje i zakone države domaćina i jesu li to oni koji nam trebaju u profesionalnom smislu. Svim silama treba spriječiti ilegalne migracije i u tom smislu obrana je od prvorazrednog značaja”, istaknuo je.
Na pitanje kako komentira rast geopolitičke nestabilnosti u bližemu i širem okruženju, Hebrang je odgovorio kako imamo izvanrednu Hrvatsku vojsku i odlično ustrojenu policiju.  “Međutim, čini mi se da se malo previše oslanjamo na organizaciju NATO-pakta jer znamo kako od trenutka ugroze do reakcije NATO-pakta prođe dosta vremena. Znači, moramo biti apsolutno spremni za svaki eventualni udar, nadamo se da ga neće biti i u tom smislu se vodi politika, ali da svaki udar sami spriječimo. Moramo napraviti pričuvu koja je u stanju obraniti državu”, poručio je Hebrang.
Tijekom dvodnevnoga kongresa najavljena su i dva okrugla stola naziva “Psihotrauma, PTSP, te psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji” i “Odgovor na krizne situacije modernog doba”.

Foto: Pixabay

Tagovi: Domovinski rat, iskustva, kongres,