Politika

Split: Međunarodno priznanje prekretnica u stvaranju samostalne Hrvatske

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Splitsko-dalmatinskoj županiji Angel Mitrevski je istaknuo kako je dan međunarodnog priznanja "jedan od najsvjetlijih" u povijesti Republike Hrvatske.

Autor: Marko Leskovar - 15.01.2019

Međunarodno priznaje Hrvatske 15. siječnja 1992. povijesni je datum na koji moramo biti ponosni jer predstavlja prekretnicu u nastojanjima za stvaranje samostalne Republike Hrvatske, istaknuto je u utorak na svečanom primanju u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije za članove konzularnog zbora i predstavnike nacionalnih manjina u toj županiji u povodu 27. obljetnice međunarodnog priznanja, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

“Današnji dan, 15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana”, rekao je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić. Istaknuo je kako je taj dan “stožerni dan u memoriji hrvatskog naroda i velika prekretnica za sve one koji su sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske”.

Tadašnje međunarodno priznanje nije stiglo samo od sebe, već se diplomatska bitka događala u okruženju žestokih borbi za oslobađanje hrvatskog teritorija koje su na bojištu vodili hrvatski branitelji, rekao je Brčić i pritom ponajprije zahvalio hrvatskim braniteljima, a zatim i svima drugima koji su na bilo koji način zaslužni za međunarodno priznanje hrvatske neovisnosti.

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Igor Stanišić istaknuo je važnost međunarodnog priznanja Hrvatske, dodajući kako je mirna reintegracija istočne Slavonije bila kruna ostvarivanja suverenosti Republike Hrvatske.
“Sada nam preostaje borba za bolji život, za zaustavljanje iseljavanja mladih i razvoj međusobnog uvažavanja i tolerancije u našem društvu”, rekao je Stanišić.

Predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine Petroslav Sapunar je istaknuo potrebu izgradnje “još tolerantnijeg i boljeg društva za sve”.

U ime konzularnog zbora zahvalio je počasni konzul Kraljevine Švedske Slobodan Aničić, koji je rekao da su u tom zboru u Splitu predstavnici 21 zemlje.

“Dan priznanja je dan kojeg se svi sjećamo. Taj dan je neizbrisiv u našoj memoriji. Želja nam je da iskustva zemalja koja zastupamo primijenimo i u Hrvatskoj. Oni dolaze s kapitalom, sa željom ulaganja u ovaj naš prostor i ciljem da nešto naprave”, rekao je Aničić.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Splitsko-dalmatinskoj županiji Angel Mitrevski je istaknuo kako je dan međunarodnog priznanja “jedan od najsvjetlijih” u povijesti Republike Hrvatske.

“Nemojmo zaboraviti da smo svi mi u to vrijeme 1992. godine bili državljani Republike Hrvatske, živjeli u ovoj državi i više od devedeset posto nas je na referendumu glasovalo za osamostaljenje Republike Hrvatske. U temeljima moderne Hrvatske utkani su i životi brojnih pripadnika nacionalnih manjina koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu”, rekao je Mitrevski, ističući kako su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj “na najvišoj mogućoj razini”.

Tagovi: Hrvatska, priznanje, sapunar, split,