Politika

Splitsko-dalmatinska županija dobila i Centar izvrsnosti iz prirodoslovlja

Župan Blaženko Boban, naglasio je da djecu u Centru ne selektiraju, nego sva darovita djeca iz bilo koje županije mogu dobiti svoju priliku

Autor: Josipa Maksimović - 13.09.2018

Splitsko-dalmatinska županija je uz dosadašnja tri Centra izvrsnosti – matematike, informatike i novih tehnologija, dobila i četvrti – iz prirodoslovlja, koji će integrirati područja biologije, kemije i fizike, a župan Blaženko Boban u četvrtak je  najavio i skorašnju ustanovu Centara izvrsnosti.

Voditeljica novog Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja bit će ravnateljica Prirodoslovno tehničke škole Marija Pustak koja je pozvala učenike da se prijave u centar.
Istaknuvši da obrazovni sustav nije posvetio dovoljno pažnje darovitoj djeci, župan Boban je na konferenciji za novinare rekao da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji u međuvremenu pokrenuli centre izvrsnosti, ove godine prvi put i iz prirodoslovlja i to interdisciplinarno.
 “Uz već postojeće Centre izvrsnosti iz matematike, informatike i novih tehnologija, doći ćemo na brojku od 400 djece i gotovo 100 mentora. Iznimno me veseli što su ove aktivnosti, uz ravnatelje škola, prepoznali i roditelji.”
Imam informacije da su neki roditelji tijekom ljeta djecu slali i na dodatne repeticije kako bi se mogli natjecati na Centrima izvrsnosti ove školske godine. Veseli nas to i gura naprijed”, kazao je župan Boban.
 Naglasio je da djecu u Centru ne selektiraju već tamo mogu doći sva darovita djeca iz bilo koje druge županije.
 Podsjetio je na činjenicu da su dvije strukovne škole iz te županije, Obrtno – tehnička i Ugostiteljsko – turistička, uz zagrebačke škole jedine koje su prošle na državnom natjecanju za centre kompetencija unutar strukovnog obrazovanja.
 Najavio je da će do kraja godine ili početkom sljedeće formirati ustanovu centara izvrsnosti po uzoru na mnoge europske zemlje, iznad svega po uzoru na Državu Izrael.
 Kroz tu ustanovu će se uz sve aktivnosti implementirati i Centar za kompetenciju, a ustanova će biti privremeno smještena na jednom od fakulteta dok se ne završi Centar u Ulici Ruđera Boškovića.
 Voditeljica Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja, ravnateljica Prirodoslovno tehničke škole Marija Pustak pozvala je učenike da se prijave u taj novi centar jer je program prirodoslovlja po prvi put interdisciplinaran što znači da povezuju fiziku, kemiju i biologiju u jednu cjelinu.
Kazala je da će svaki učenik u novim laboratorijima iz ta tri predmeta samostalno izvoditi pokuse i samostalno doći do novih znanja uz pratnju mentora.
 “Darovita djeca su razvojem ovog Centra izvrsnosti budućnost naših novih znanstvenika u STEM području koje je budućnost za Splitsko – dalmatinsku županiju”, poručila je Pustak.
 Zahvalila je svima koji su omogućili da se u sustavu obrazovanja prepozna rad darovite djece, te je pozvala sve da 6. listopada dođu na testiranje i 20. listopada na otvaranje Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja u Splitu.

(Hina)

Tagovi: Blaženko Boban, Centar izvrsnosti, prirodoslovlje,