Lifestyle

Splitsko-dalmatinska županija prva izradila digitalni pretraživač koncesija

"Svaki građanin u svakom trenutku i u realnom vremenu može reagirati na svako devastiranje"

Autor: Ivona Amidžić - 20.02.2019

Splitsko-dalmatinska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt “Pomorsko je dobro”, prvi digitalni pretraživač koncesija i koncesijskih odobrenja na tom području, što je danas predstavila medijima – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Kako je rečeno, projekt je usmjeren prema izgradnji sustava i potpori jedinicama lokalne samouprave s područja županije u omogućavanju transparentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, uvođenja reda te njegove zaštite i očuvanja.

Pravne osobe i građani stranici mogu pristupiti na adresi www.pomorskodobro.dalmacija.hr

Župan Blaženko Boban je objasnio da je stranica projekta “Pomorsko je dobro” koncipirana informativno i edukativno kako bi se prevenirala i pravodobno spriječila devastacija, zloporaba koncesija i koncesijskih odobrenja.

Osim toga, trebala bi pridonijeti i većoj vidljivosti i transparentnosti rada Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije te ostvariti komunikaciju s građanima i korisnicima koji od sada jednim klikom moguću provjeriti dodijeljene koncesije i koncesijska odobrenja na mikrolokacijama pomorskog dobra. Građani će moći i anonimno prijaviti devastacije i nezakonitosti.

Župan je istaknuo da je projekt iznimno važan jer žele zaštititi pomorsko dobro za buduće naraštaje, koje su naslijedili od svojih predaka te im ga takvo i još uređenije trebaju predati.

“Zahvaljujući ovom projektu, svaki građanin u svakom trenutku i u realnom vremenu može reagirati na svako devastiranje”

“Da bismo to mogli, potrebno je da se svaki građanin stavi u funkciju zaštite pomorskog dobra, mora, priobalja i otoka. Zahvaljujući ovom projektu, svaki građanin u svakom trenutku i u realnom vremenu može reagirati na svako devastiranje, a njihove prijave će biti proslijeđene nadležnim službama”, rekao je župan Boban i pozvao građane da se aktiviraju.

Registar koncesija i koncesijskih odobrenja moguće je pretraživati prema mikrolokaciji, gradu, općini, tvrtki, nositelju, koncesiji ili koncesijskom odobrenju. Pročelnik za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja istaknuo je da je na internetskoj stranici set informacija predstavljen na jednostavan način s ključnim pitanjima koja će građanima omogućiti da prijave devastaciju pomorskog dobra i da se upoznaju sa svim mikrolokacijama.

Splitsko-dalmatinska županija je teritorijalno najveća morska županija, a zauzima trećinu teritorijalnog mora Hrvatske. U projektu “Pomorsko je dobro” dostavom podataka o izdanim koncesijskim odobrenjima koja su u njihovoj ovlasti sudjelovala su 22 grada i deset općina.

Taj prvi digitalni pretraživač koncesija i koncesijskih odobrenja u Hrvatskoj obuhvaća 1418 mikrolokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Blaženko Boban, digitalni, koncesije, Pomorsko je dobro, pretraživač, SD županija, Stipe Čogelja,