Lifestyle

Stanje na cestama: Kolnici mokri ili vlažni i skliski od kiše

Zbog prometne nesreće na dionici Jadranske magistrale (DC8) u Šibeniku, na predjelu Šubićevac, vozi se uz regulaciju prometne policije

Autor: Ivona Amidžić - 14.03.2019
Zbog prometne nesreće na dionici Jadranske magistrale (DC8) u Šibeniku, na predjelu Šubićevac, u Ulici Vila Velebita vozi se uz regulaciju prometne policije.
 
Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše mjestimice u Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj, Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici. U Lici i Dalmatinskoj zagori povremeno i mjestimice pada snijeg.
 
Magla smanjunje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Ima je i na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva te na A6 Rijeka- Zagreb između Bosiljeva i Kikovice.
 
Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.
 
Danas, 14. ožujka od 14:00 do 15:30 sati bit će zatvorena državna cesta DC100 na području trajektnog pristaništa u Porozini, zbog radova.
 
IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA:
 • vozilo u kvaru na autocesti A4 na 50+600 km između čvora NOVI MAROF i čvora BREZNIČKI HUM u smjeru Zagreba.

Za sav promet, zatvorene su ceste:

 • DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz privremenu prometnu signalizaciju),
 • DC7 između mjesta Sikirevci i Slavonski Šamac,
 • DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko,
 • DC53 u Čaglinu (između Našica i Slavonskog Broda),
 • DC75 u Funtani i u Novigradu,
 • DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti zbog oštećenja,
 • LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).
Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:
 • Istarskom ipsilonu (B8) između čvorova Cerovlje i Lupoglav,
 • DC5 zbog sanacije mostova Novi Varoš i Stara Gradiška,
 • DC205 u mjestu Sveti Križ kod Tuhlja,
 • DC31 u mjestu Kravarsko (zbog odrona),
 • DC33 kroz grad Drniš,
 • ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle.

Do 31. prosinca za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona zatvorena je državna cesta DC34 Slatina-Donji Miholjac-Valpovo-Josipovac. Obilazak: Donji Miholjac (DC53)-Velimirovac (DC515)-Našice-DC2 prema Osijeku i obrnuto.

Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Više na: https://www.hak.hr/vijest/842/obvezna-zimska-oprema-2018.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu se očekuje veći broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.
Na snagu je stupio novi Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5. (NN 20/2019). Više o Pravilniku možete naći na stranicama Narodnih novina na poveznici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_02_20_426.html. Kartu s javnim cestama objavit ćemo u sklopu HAK-ove Interaktivne karte.
Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost, voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.
Vozilo u kvaru na autocesti A4 na 28+450 km između čvora VARAŽDIN i čvora LUDBREG u smjeru Goričana promet se vodi po dvije prometne trake. Molimo vozače za dodatan oprez.
foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: hak, promet, stanje na cestama,