Gospodarstvo

Što s privremenim premještanjem autobusnog kolodvora na područje Kopilice? Neki su za, neki su protiv

Predstavnici arhitekata su osporavali potrebu tog privremenog premještanja, dok su predstavnici Gradske uprave branili privremeno premještanje

Autor: Ivona Amidžić - 15.03.2019

Na tribini četvrtka na večer, posvećenoj privremenom premještanju autobusnog kolodvora sa splitske istočne obale na područje Kopilice u sjevernom dijelu grada, predstavnici arhitekata su osporavali potrebu tog privremenog premještanja, dok su predstavnici Gradske uprave branili privremeno premještanje ističući da se tako rasterećuju velike prometne gužve u tom gradu ljetnim mjesecima.

Ovu je tribinu organiziralo Društvo arhitekata Splita čiji je predsjednik Goran Žuvela kritizirao odluku gradskih vlastiti da autobusni kolodvor privremeno premjesti s istočne obale na područje Kopilice.

“Privremeno premještanje autobusnog kolodvora na područje Kopilice nema ni stručni ni društveni legitimitet,” istaknuo je Žuvela. Splitski dogradonačelnik Nino Vela je rekao kako se prometno opterećenje u tom gradu u ljetnim mjesecima svake godine povećava i do deset posto u odnosu na prethodnu godinu te se moralo tražiti privremeno rješenje kako bi se rasteretile prometne gužve u ljetnim mjesecima.

“Premještanje autobusnog kolodvora na područje Kopilice je privremeno rješenje koje radimo istodobno s aktivnostima koje se odnose na trajno prometno rješenje u Splitu u studiji Master plan,” istaknuo je Vela.

Nacrt studije za područje Istočne obale i Kopilice bit će javno predstavljen u ponedjeljak

Kako je najavljeno iz splitske Gradske uprave, Nacrt te studije, odnosno Masterplana za područje Istočne obale (gdje je sad Autobusni kolodvor) i Kopilice (gdje će ga se privremeno premjestiti) bit će javno predstavljen u ponedjeljak, 18. ožujka.

Predsjednik Društva arhitekata Split Žuvela je, oponirajući Veli, istaknuo kako je privremeno premještanje autobusnog kolodvora nepotrebno s obzirom na to da se istodobno izrađuje i prometna studija za splitsko područje, to jest Masterplan.

“Privremeno premještanje autobusnog kolodvora na područje će degradirati Materplan koji je vrlo važan za Split. O tom će se Masterplanu voditi javna rasprava a nakon koje ćemo odbiti kvalitetan dokument za strateško rješavanje problema prometa u Splitu,” kazao je Žuvela.

Ugovori koji reguliraju privremeno premještanje autobusnoga i željezničkog kolodvora s Rive u Kopilicu, čime će se rasteretiti velike prometne gužve u splitskoj Trajektnoj luci, potpisani su 12, prosinca 2018. godine u promotivnoj vožnji vlakom između Kopilice i željezničkog kolodvora, a u njoj je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: autobusni kolodvor, kopilica, premještanje, privremeno, tribina,