Sport

Tomić donio Barceloni Kup protiv Reala u Madridu

Dubrovčanin donosi slavu daleko izvan Lijepe Naše

Autor: Ivona Amidžić - 18.02.2019

Bivši hrvatski košarkaši reprezentativac Ante Tomić postigao je pobjednički koš za Barcelonu 1.2 sekunde prije kraja produžetka u finalu Španjolskog kupa kojim je osigurao 94-93 (20-16, 15-19, 11-25, 31-17; 17-16) pobjedu protiv najvećeg rivala Reala i to na njegovom parketu u Madridu – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Finalni susret Španjolskog kupa ponudio spektakl prepun preokreta u kojemu je na kraju završnu riječ imao kapetan Barcelone koji je na svoj 32. rođendan postao katalonski junak.

Real je 4.3 sekunde prije kraja produžetka poveo sa 94-93 nakon što je Carroll postigao koš uz dodatno slobodno bacanje, a u preostalom vremenu Barcelona je spustila loptu za svog centra. Tomić je u pokušaju izbjegavanja blokade pokušao poentirati na drugi obruč polaganjem lopte od table, a nakon što je lopta udarila u tablu njegov je pokušaj blokirao Randolph. No, suci su nakon pregledavanja snimke ocijenili kako se radilo o silaznoj putanji i priznali koš Tomića. U preostalom vremenu Sergio Llull je mogao samo uputiti loptu prema košu Barcelone sa svoje polovice te je bio vrlo blizu pogotku, lopta se odbila od obruča u zrak.

Da Tomić nije poentirao 1.2 sekunde prije kraja, Barcelona bi se s pravom mogla žaliti na suđenje

Inače, nakon izjednačenog prvog poluvremena, Real je u trećoj četvrtini imao i 17 koševa prednosti, ali je Barcelona uzvratila sjajnim ulaskom u četvrtu četvrtinu serijom 17-0 u kojoj je ključnu ulogu imao Thomas Huertel. Francuz je u četvrtoj dionici igre postigao čak 14 poena i odveo Barcelonu na korak do uspjeha. Gosti su četiri sekunde prije kraja osnovnog dijela susreta imali prednost 86-85 te dva slobodna bacanja, no Claver je pogodio samo jedno da bi u posljednjoj akciji Reala Llull uspio pogoditi “floater” za produžetak.

Da Tomić nije poentirao 1.2 sekunde prije kraja, Barcelona bi se s pravom mogla žaliti na suđenje, jer je 10 sekundi prije kraja produžetka kod vodstva 92-90 Singletona u pokušaju zakucavanja u protunapadu guranjem u leđa i udarcem po ruci zaustavio Randolph. Iako se radilo o namjernom i teškom prekršaju, suci su neshvatljivo ostali nijemi i ponudili Realu priliku za napad kod minus dva koji je Carroll iskoristio za dovođenje svoje momčadi u vodstvo.

Najučinkovitiji u sastavu Barcelone bio je Thomas Heurtel sa 22 koša, Victor Claver je dodao 15, a Ante Tomić 14 uz sedam skokova i dvije asistencije, dok su Real predvodili Facundo Campazzo sa 19 i Anthony Randolph sa 16 pogodaka.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 32. rođendan, Ante Tomić, barcelona, Madrid, Real,