Lifestyle

(VIDEO) Plastični filtri cigareta najgori su zagađivači naših oceana – Pogrešno se misli da su razgradivi!

Više od 3,7 milijardi opušaka završi u okolišu svake godine! Iz njih cure kancerogene kemikalije, pesticidi, nikotin i teški metali, ali postoji li negdje već rješenje?

Autor: Ivona Amidžić - 03.06.2019

Jeste li znali da su vaše sunčane naočale napravljene od iste plastike koja se nalazi u filtrima cigareta?

Tvar koja se nalazi u njima zove se celulozni acetat, a koristi se u proizvodnji četkica za zube, igraćih karata, ručki raznih alata, magnetnih traka, češljeva i kemijskih olovaka. U prirodi mu treba više od deset godina kako bi se razgradio!

Plastične slamke nedavno su bile na meti korporacija, trgovaca, pa čak i država i gradova. Svi, od vrhunskih hotelskih lanaca pa do divovskih lanaca brze hrane, uvode vlastite zabrane plastičnih slamki. Međutim, prema novom izvješću, reflektor nismo usmjerili prema najvećoj opasnosti. Izvješće pokazuje da najveći zagađivač svjetskih oceana nisu plastične slamke ili plastične vrećice, nego filtri za cigarete, tj. opušci!

Više od 3,7 milijardi opušaka završi bačeno u našem okolišu svake godine!

Filtri za cigarete nisu samo sveprisutni, nego je i njihovo odlaganje uglavnom neregulirano, što znači da u oceane ulazi gotovo neograničen broj. Od 5,6 milijardi cigareta koje se proizvode s ovim filtrima svake godine, čak dvije trećine se neodgovorno bacaju, što čini više od 3,7 milijardi opušaka u našem okolišu.

“Ocean Conservancy” sponzorira čišćenje plaža svake godine od 1986. godine. U posljednje 32 godine opušci cigareta bili su najbrojniji komad smeća na plažama diljem svijeta, a ukupno je prikupljeno više od 60 milijuna opušaka.

opušci_otpad

To iznosi otprilike jednu trećinu svih prikupljenih predmeta te više od plastičnih omota, posuda, čepova za boce, pribora za jelo i boca zajedno.

Opušci se najčešće prenose u oceane olujama, oborinama, preko odvodnih sustava na kućama i zgradama te završavaju u potocima i rijekama diljem svijeta. Oni se često raspadaju u mikroplastiku koju lako konzumira životinjski svijet. Istraživači su otkrili tragove plastike u oko 70% morskih ptica i 30% morskih kornjača.

Nick Mallos, direktor kampanje “Trash Free Seas” za zaštitu mora je izjavio: “Posljednje pitanje je kakav utjecaj ove mikro-plastike i drugi otpad imaju na ljudsko zdravlje.”

Filteri ne donose zdravstvene koristi, već služe kao marketinški alat

Osnivač kampanje i profesor javnog zdravlja Thomas Novotny objasnio je NBC-u da filteri ne donose zdravstvene koristi, već služe kao marketinški alat, a djeluju tako da “olakšavaju ljudima da puše”.

Opušci cigareta sadrže kancerogene kemikalije, pesticide i nikotin koji čine duhan glavnim uzrokom smrti u cijelom svijetu.

cigaretni_otpad

Znanstvenici Moerman i Potts demonstriraju prisutnost teških metala koji se cijede iz opušaka cigareta – svojevrsnu toksičnu juhu, koja se stvara kada se opušci natope u vodi. Istraživanje pokazuje da će samo jedan opušak cigarete ubiti polovicu ribe izložene procjednim vodama u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Harris opisuje kako su duhanske tvrtke u povijesti koristile filtre kao marketinški alat u nastojanju da ublaže strahove o šteti koju uzrokuju cigarete, čak i nakon što su tvrtke znale da filtri ne smanjuju rizik.

Od recikliranih opušaka cigareta napravili klupe za park!

Na stranici SOLVE organiziraju se mnoge akcije za državu Oregon gdje se skupljaju volonteri i pokušavaju ne samo očistiti ulice od cigaretnog otpada, nego i podići svijest građana o zagađenju opušcima cigareta.

Redovito pozivaju na uključivanje u svoje akcije, a pušačima dijele malene prijenosne pepeljare u koje bi mogli pospremiti svoje čikove dok ih ne budu imali priliku baciti u kantu.

Kad god je to moguće, SOLVE radi na recikliranju otpada od bačenih cigareta koje prikupljaju njihovi volonteri. Njihovi volonteri recikliraju preko 100.000 opušaka cigareta svake godine (što je neznatni dio u odnosu na 3,7 milijardi koje se godišnje baca u okoliš)!

Odvajajući plastični dio opušaka cigareta uspjeli su od prerađene plastike izraditi klupe za parkove i mnoge druge korisne stvari, a što možete pogledati u videu ispod.

240 dobrovoljaca u Bruxellesu prikupilo je 270.000 opušaka cigareta u samo 3 sata!

Odbaciti opuške cigareta na ulice, oko drveća ili u kanalizaciju, čin koji se čini bezopasan, ali nije… Svake sekunde se odbaci 137.000 opušaka na cestu ili okoliš.

Opušak cigarete sadrži plastiku, 4000 kemikalija, nije biorazgradiv i sam po sebi zagađuje 500 litara vode. To je najčešći komad smeća koji možete naći u našem okruženju.

Sigurni smo da nikada nećete baciti svoju plastičnu ambalažu ili prazne limenke za piće na ulice.

Dragi prijatelji koji pušite, možete napraviti razliku tako što ćete se opremiti džepnom pepeljarom ili bacanjem svoje gašene cigarete u kantu za smeće. Svijet nije pepeljara.

Ovo su napisali aktivisti na Facebook stranici velike vizualno upadljive akcije pod imenom “Leo Not Happy”, kojom pokušavaju podići svijest o ovom obliku zagađivanja.

270.000 mégots ramassés par 240 volontaires en 3 heures à Bruxelles. Jeter son mégot par terre, au pied d'un arbre ou…

Objavljuje Leo Not HappySrijeda, 8. svibnja 2019.

foto: Facebook (Leo Not Happy) i Youtube (screenshot)

Tagovi: cigarete, cigaretni otpad, filtri, kemikalije, oceani, okoliš, opušak, opušci, otpad, plastika, recikliranje, vode, zagađenje,