Gospodarstvo

Vlada najavljuje: Za sektor vina u idućih pet godina 55,4 milijuna eura potpora

Pritom će se veći dio tog iznosa ili 10,8 milijuna eura osigurati iz sredstava europskih fondova, dok će iz državnog proračuna biti potrebno osigurati 260,1 tisuću eura (1,95 milijuna kuna).

Autor: Marko Leskovar - 03.01.2019

Vlada je u četvrtak donijela Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., kojim se stvara podloga za financijsku potporu u idućih pet godina u iznosu od 55,4 milijuna eura za poticanje investicija i razvojnih projekata, odnosno 11,09 milijuna eura po godini, počevši od ove godine, piše Nacionalni Portal prenoseći Hina-u.

To je kazao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, istanuvši da već do kraja mjeseca očekuje prve natječaje iz ove ‘vinske’ omotnice.

U obrazloženju odluke Vlade navodi se kako će se financijska sredstva za provedbu Nacionalnog programa osigurati i planirati u projekcijama državnoga proračuna za iduće tri godine, uz planirani godišnji iznos od ukupno 83,19 milijuna kuna, odnosno 11,09 milijuna eura.

Pritom će se veći dio tog iznosa ili 10,8 milijuna eura osigurati iz sredstava europskih fondova, dok će iz državnog proračuna biti potrebno osigurati 260,1 tisuću eura (1,95 milijuna kuna).

Vlada donijela smjernice politike državnih potpora

Vlada je u četvrtak donijela Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2019. – 2021., koje predstavljaju upute davateljima državnih potpora prilikom planiranja mjera i izrade prijedloga državnih potpora iz svoje nadležnosti.

“Smjernicama se navode ciljevi dodjela državnih potpora čijem ostvarenju davatelji trebaju težiti, a uvijek se kao najpoželjnije ističu državne potpore horizontalne prirode, u skladu s praksom EU, a to je poglavito za istraživanje, razvoj, inovacije, za zaštitu okoliša, usavršavanje, zapošljavanje te ulaganje”, naglasio je ministar financija Zdravko Marić.

Kao i Zakon o državnim potporama, te smjernice odnose se na državne potpore industriji i uslugama, dodao je.

“Državne potpore instrument su čijom se pravilnom i pametnom upotrebom može u značajnoj mjeri doprinijeti jačanju gospodarstva Hrvatske te je stoga nužno pomno planirati dodjele državnih potpora, izabrati najučinkovitije mjere te pratiti njihovu provedbu i ostvarenje prethodno postavljenih ciljeva”, kazao je Marić.

Zaključio je da bi provedba politike državnih potpora u Hrvatskoj, koja je usklađena s politikom državnih potpora Europske unije, trebala omogućiti ostvarenje krajnjeg cilja – promjene u strukturi državnih potpora povećanjem udjela horizontalnih državnih potpora uz istodobno smanjenje sektorskih državnih potpora.

Inače, prema Vladinom izvješću o državnim potporama prihvaćenom početkom prosinca 2018., u Hrvatskoj je u 2017. dodijeljeno ukupno 12,4 milijarde kuna državnih potpora. Iznos državnih potpora tako je bio za 974,9 milijuna kuna veći nego 2016. godine, kada su ukupno  iznosile 11,4 milijarde kuna, a za 2,5 milijardi kuna je veći u odnosu na 2015. godinu, kada su potpore iznosile 9,9 milijardi kuna.

Porastao je i udio iznosa državnih potpora u BDP-u – lani je dosegnuo 3,39 posto BDP-a, a nakon 3,25 posto u 2016. odnosno 2,91 posto u 2015. godini.

Prema strukturi ukupno dodijeljenih potpora, u sektoru poljoprivrede i ribarstva dodijeljene su u iznosu od 5,2 milijarde kuna, što je u ukupnim potporama udio od 42 posto. Državne potpore u tom sektoru lani su bile za 259 milijuna ili 5,2 posto više nego 2016. godini.

Potpore u sektoru industrije i usluga u ukupnim su državnim potporama u 2017. imale udio od 58 posto – dodijeljeno ih je u iznosu od 7,2 milijarde kuna, što je gotovo 716 milijuna ili 11,1 posto više nego u 2016. godini.

Pritom se na sektorske potpore odnosi 2,47 milijardi kuna, a na horizontalne, uključujući regionalne i potpore na lokalnoj razini 4,7 milijardi kuna. Horizontalne potpore bile su više za 1,6 milijardi kuna ili za 51,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Tagovi: potpora, proračun, vino, Vlada,