Lifestyle

Von der Leyen: EU u utrci s vremenom zbog pojave novog soja koronavirusa

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva...

Autor: Ivona Amidžić - 29.11.2021

Europska unija u “utrci je protiv vremena” potrebnog za cjelovitu analizu nove varijante koronavirusa omikron i prilagodbu postojećih cjepiva, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju u Rigi.

“U utrci smo s vremenom”, rekla je von der Leyen i pozvala sve na mjere opreza kako bi znanstvenicima dali vremena analizirati novu varijantu.

“Znanstvenicima i proizvođačima treba dva do tri tjedna za cjelovit uvid u obilježja mutacija omikron varijante”, dodala je Von der Leyen.

“Načelo je nadajem se najboljem, spremi se za najgore. Sada je najeći prioritet održavati fizičku distancu, smanjiti kontakt, ali cijepiti se i jačati koliko god je moguće”.

Ugovor koji je ljetos Europska komisija (EK) potpisala s BioNTech-Pfizer za dobavu 1,8 milijarda doza cjepiva uključuje klauzulu koja predviđa slučaj varijante na koju postojeće cjepivo ne djeluje, podsjetila je predsjednica EK-a.

Tom klauzulom laboratorij se obvezuje prilagoditi svoje cjepivo u roku od 100 dana, objasnila je.

Nova varijanta otkrivena u četvrtak u Južnoj Africi proširila se u nekoliko zemalja te izaziva sve veću zabrinutost, posebice u Europi.

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Virus omikron proširio se po svijetu, od Nizozemske do Hong Konga i Australije.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: cjepivo, covid, koronavirus, novi soj, pandemija, von der leyen,