Lifestyle

Božinović: Omikron se vjerojatno značajnije počeo širiti u Hrvatskoj

"S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera"

Autor: Ivona Amidžić - 06.01.2022

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je poručio da je zdravstveni sustav u maksimalnoj pripravnosti zbog rekordnog broja novozaraženih te upozorio da je booster dozom do sada cijepljeno samo 16,2 posto odraslog stanovništva.

“Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, zbog čega se spremnost zdravstvenog sustava podiže na najveću razinu”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je podatak o današnjih 8587 novih slučajeva zaraze, te tjednom prastu novozaraženih od 50 posto. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju dalmatinske i vukovarsko-srijemska županija.

Booster dozom do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 16,2 posto odraslih osoba, a ministar upozorava da “to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom”.

Sustav je, kaže, spreman za prihvat povećanog broja zaraženih te većina bolnica u kratkom roku može povećati covid-kapacitete, no to znači i da će se reducirati druga zdravstvena zaštita.

Rast hospitaliziranih od prošloga tjedna ima KBC Split te dubrovačka, pulska i šibenska bolnica, dok je u ostalim bolnicama stanje nepromijenjeno.

“Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati osnovnih mjera, distance, maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom te prozračivanja prostora. To navedeno uz cijepljenje čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije”, poručio je Beroš.

Podsjetio je i da je prekjučer u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj flurone, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, te ponovno pozvao građane, naročito one starije dobi, da ne odgađaju odluku o cijepljenju.

Božinović: Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je kako Nacionalni stožer civilne zaštite na dnevnoj razini razmatra uvođenje novih epidemioloških mjera zbog značajnog porasta broja novozaraženih.

“Današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj. Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delte, ali se još čeka čvršća znanstvena potvrda. S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera”, rekao je Božinović.

I dalje je, istaknuo je, od najveće važnosti pridržavanje postojećih mjera.

“Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, hitno cijepljenje i docjepljivanje. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje”, poručio je Božinović.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: beroš, Božinović, kontakti, mjere, zdravstveni sustav,