Lifestyle

Cjepivo Johnson&Johnson na putu za Hrvatsku, hitan sastanak s Europskom agencijom za lijekove

"Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi, jedna je osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju"

Autor: Ivona Amidžić - 14.04.2021

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je jučer da će Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom dana održati hitan sastanak s predstavnicima tvrtke Johnson& Johnson nakon informacija o problemima sa zgrušnjavanjem krvi kod pacijenata koji su u SAD-u primili to cjepivo.

Objavljeno je to u utorak na internetskim stranicama HZJZ nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson (J&J), a u međuvremenu je i ta tvrtka objavila da će odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

“Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje”, navodi HZJZ u jučerašnjem priopćenju.

Na priopćenje se još uvijek čeka.

“Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo sedam milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko devet milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži”, navodi HZJZ.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, ema, fda, grušanje krvi, hzjz, Johnson& Johnson, sastanak,