Lifestyle

Dosad pruženo više od 3.100 pomoći psihosocijalne vrste pogođenima potresom

"Timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima"

Autor: Ivona Amidžić - 08.01.2021

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je u četvrtak da je nakon sinoćnjih jačih potresa odmah pružio podršku stanovništvu zbog visoke razine uznemirenosti i straha od ponavljanja potresa navevši kako je do sada pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške.

“Mnogi stanovnici bore se s osjećajima neizvjesnosti, straha i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške”, navodi HCK u priopćenju.

Ističe i da je od prvog potresa na pogođenom području podijelio je više od 300 tona hrane, više od 78 tisuća toplih obroka za stanovništvo te više od 13 tisuća toplih obroka za operativne snage. Uz to, podijelili su više od 211 tisuća litara vode, više od 42 tone odjeće, 719 grijalica uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Također, Hrvatski Crveni križ je na potresom pogođena područja dostavio 60 isušivača za sve one kojima je zbog oštećenja stambenih objekata vlaga prodrla u domove. Riječ je  o prvoj pošiljci, a u narednim danima sukladnom potrebama dolazit će i nove pošiljke, navodi HCK.

Naglašava i da aktivno surađuje s ostalim operativnim snagama na terenu te se, na poziv HCK-a, u pomoć stradalim građanima uključila Nacionalna udruga ugostitelja koja je postavila kuhinju odmah nakon potresa i iste večeri skuhani su i podijeljeni topli obroci stradalima.

HCK je osiguravao namirnice za pripremu obroka, a kuhari Udruge ugostitelja svakodnevno su kuhali, dok su volonteri Crvenoga križa obroke dostavljali ljudima koji nisu mogli sami doći po njih.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da su se odmah odazvali jer su vidjeli da je riječ o velikoj tragediji i da je ovim ljudima potrebna pomoć, odnosno topli obrok. “Motiviralo nas je to da ljudi koji se ne mogu vratiti svojim domovima, ipak nešto toplo pojedu“, poručio je.

HCK navodi i da je na dan 6. siječnja 2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno 64.669 donacija  u ukupnom iznosu od  40.063.039 kuna.

Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 84.804 poziva, u vrijednosti od 530.025  kuna ( uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Vezano uz pomoć na terenu napominju i da je trenutno najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: crveni križ, potres, potresi, psihosocijalna pomoć, uznemirenost,