Crna kronika

Došli smo i do toga: Zaplijenjene tisuće doza lažnog cjepiva protiv Covida

Interpol je u prosincu istaknuo sve veći rizik da će kriminalne mreže nastojati iskoristiti globalnu potražnju za cjepivima Covid-19 prodajom lažnih cjepiva ili krađom pravih

Autor: Ivona Amidžić - 04.03.2021

Policija u Kini i Južnoj Africi zaplijenila je tisuće doza lažnih cjepiva protiv Covida-19 i izvršila više od 80 uhićenja nakon što je razotkrila kriminalnu mrežu koja je distribuirala krivotvorene doze, navodi Interpol.

Prijevara je otkrivena nakon što je policija na istoku Kine identificirala mrežu koja prodaje krivotvorena cjepiva. Policajci su ušli u proizvodni prostor i pronašli više od 3.000 lažnih cjepiva. Uhićeno je više od 80 ljudi.

Zasebno, južnoafrički policajci pronašli su 400 ampula lažnog cjepiva, dovoljno za oko 2.400 doza, u skladištu nedaleko od Johannesburga. Policajci su također zaplijenili veliku količinu krivotvorenih maski i uhitili trojicu kineskih državljana i jednog Zambijca.
Zajedničku istragu koordinirao je Interpolov program za nedopuštenu robu i globalni zdravstveni rad, koji radi na sprječavanju kriminalaca u iskorištavanju pomutnje izazvane pandemijom.

Jürgen Stock, glavni tajnik Interpola, upozorio je da je otkriće ove mreže predstavljalo “samo vrh ledenog brijega” zločina povezanih s lažnim cjepivima. Agencija prati ostala izvješća o lažnoj distribuciji cjepiva i pokušajima prijevara usmjerenih na zdravstvene ustanove, poput staračkih domova.

Interpol je u prosincu istaknuo sve veći rizik da će kriminalne mreže nastojati iskoristiti globalnu potražnju za cjepivima Covid-19 prodajom lažnih cjepiva ili krađom pravih. Agencija je priopćila da je pandemija već pokrenula “neviđeno oportunističko i grabežljivo kriminalno ponašanje” i pozvala svoje 194 zemlje članice na poticanje bliske suradnje policije i zdravstvenih službenika.

Istraživanje Financial Timesa već je otkrilo procvat cjepiva za prodaju na “dark webu”, tj internetskom “podzemlju”, s dobavljačima koji nude “tajnu isporuku”, isporuku preko noći i zahtijevaju plaćanja u bitcoinu. Stručnjaci su rekli da su mnogi oglašeni snimci lažni ili da nikada neće biti poslani.

Sigurnosni službenici u Velikoj Britaniji i SAD-u izdali su odvojena upozorenja da istraživanje cjepiva sve više postaje meta špijunaže neprijateljskih zemalja koje bi također mogle pokušati poremetiti opskrbne lance.

Prošlog ljeta britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost, ogranak GCHQ, rekao je da su ruski državni hakeri ciljali farmaceutske tvrtke i akademske institucije uključene u istraživanje cjepiva u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi. Sjedinjene Države optužile su Kinu za hakiranje američkih zdravstvenih i istraživačkih institucija koje rade na cjepivima Covid-19, liječenju i testiranju.

Brigadir Vish Naidoo, nacionalni glasnogovornik južnoafričke policije, pozdravio je napore Interpola na koordinaciji u pomaganju privođenja “stranih državljana koji pokušavaju lažnim cjepivima prevariti ljude koji ništa ne sumnjaju” u svojoj zemlji. Južna Afrika do sada je primijenila samo 70.500 doza, što je 0,1 doze na 100 stanovnika, prema FT-ovom programu za praćenje cjepiva.

Glasnogovornik kineskog ministarstva javne sigurnosti rekao je da je kineska vlada pridavala “veliku važnost” sigurnosti cjepiva.

“Kineska policija provodi ciljanu kampanju za sprječavanje i suzbijanje zločina povezanih s cjepivima, proaktivno istražujući i suzbijajući zločine povezane s cjepivima u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik.

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, covid-19, interpol, lažno cjepivo, policija, zapljena,