Lifestyle

EMA donijela zaključak o cjepivu AstraZeneci: Koristi nadilaze rizike

Do 10. ožujka bilo je 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu

Autor: Ivona Amidžić - 17.03.2021

Koristi od cjepiva AstraZenece i dalje su veće od mogućeg rizika, izjavila je u utorak izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Sedam europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Slovenija, Španjolska, Portugal i Latvija) u ponedjeljak su se pridružile zemljama koje su iz opreza obustavile uporabu cjepiva švedsko-britanske farmaceutske tvrtke nakon izvješća o problemima sa zgrušavanjem krvi i stvaranja ugrušaka (tromboze). Švedska, Luksemburg i Cipar učinili su isto u utorak.

“I dalje smo uvjereni da koristi nadilaze rizike. Trenutačno nema indikacija da je cjepivo dovelo do tih problema. Ti se problemi nisu pojavljivali tijekom kliničkih ispitivanja i nisu oni koji se mogu očekivati kao nuspojave ovoga cjepiva”, izjavila je Emer Cooke u utorak na konferenciji za novinare.

Dodala je da pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nije veća nego što je to slučaj u općoj populaciji.

“To su vrlo rijetki slučajevi i mi ih moramo pozorno ispitati. EMA ovu situaciju uzima krajnje ozbiljno i nastavit ćemo svoj posao kako bismo osigurali da europsko stanovništvo bude obavješteno o našem istraživanju”, rekla je Cooke.

Ona je rekla da je do 10. ožujka bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.

Također je rekla da nije vjerojatno da su problemi možda povezani s pojedinim proizvodnim serijama toga cjepiva, ali “da se to ne može isključiti”.

Cooke je rekla da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva ozbiljnu i detaljnu znanstvenu procjenu. Ponovila je da će u četvrtak biti objavljeni rezultati te procjene.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: astrazeneca, cijepljenje, cjepivo, ema, zaključak,