Kultura

Hrvatski hidrografski institut partner u projektu prikaza morskog dna

U Splitu počeo godišnji sastanak projekta koji ima za cilj prikazati dno europskih mora

Autor: Lucija Tokić - 30.10.2018

U organizaciji Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI) kao partnera projekta, danas je u Splitu počeo godišnji sastanak projekta “EMODnet-Bathimetry” (European Marine Observation and Data Network”), koji ima za cilj prikazati dno europskih mora u višedimenzionalnom digitalnom formatu kako bi se široj javnosti omogućilo pretraživanje i pregled.

Ravnateljica HHI-a Vinka Kolić rekla je da je Hrvatska isporučila dio podataka u skladu s nacionalnom regulativom i tako doprinijela administriranju projekta. Objašnjava da je EMODnet-High Resolution Seabed Mapping (HRSM) dvogodišnji projekt pokrenut 20. prosinca 2016. godine, kada je potpisan ugovor između Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) od strane Europske komisije i članova konzorcija EMODnet-HRSM.

Na sastanku u Splitu sudjeluje 41 organizacija iz 20 zemalja, od čega je 18 članica EU, a preostale ustanove čine instituti koji istražuju more od čega je i nekoliko nacionalnih hidrografskih ureda. Nazoči 55 sudionika koji će razgovarati o aktivnostima projekta koje se provode vezano za isporuku podataka.

Nositelj projekta je francuski hidrografski institut SHOM čiji je glavni projekt menager Thierry Schmitt za Hinu rekao kako je njihova uloga u projektu koordinirati sve administrativne poslove u vezi realizacije ciljeva projekta onako kako su ugovorene sa svakim partnerom.

(Hina)

Foto: Pexels

 

Tagovi: hidrografski institut, morsko dno, projekt,