Crna kronika

Internet vrvi “Fake News” tipovima vijesti – pazite kome vjerujete

"Fake News" je posebno aktualan po pitanju migranata - tu se javlja i "Photoshop" ekipa, koja svojim znanjem zavarava javnost..

Autor: Josipa Maksimović - 08.11.2018

Znate li što su “Fake News”? Portal Dalmacija News upozorava upravo na taj tip vijesti – vijesti koje nisu provjerene, a služe kako bi stvorile napetost tamo gdje joj nije mjesto i zavadile narod.

Upravo jedna takva informacija došla je prije nepunih sat vremena u redakciju portala DalmacijaNews. Naime, po riječima jednog čitatelja u selu Lučane, kod Sinja je došlo do smrti jednog migranta uslijed napada, kako kaže, vuka.Užasne scene, točnije prizori na dvjema poslanim slikama, bili su totalno užasavajući pa ih niti nećemo priložiti uz ovaj tekst, ali i dovoljan povod da provjerimo istinitosti takvih tvrdnji.

Žurno smo kontaktirali Antonelu Lolić, glasnogovornicu Policijske uprave Splitsko-dalmatinske koja nam je u razgovoru potvrdila kako o tom slučaju nemaju nikakvih informacija, ali i kako su u Policiji upoznati sa sadržajem slika koje smo dobili i mi, na portalu DalmacijaNews.

Iz Policije upozoravaju da građani ne nasjedaju na takve sadržaje kojih će vrlo vjerojatno iz dana u dan biti sve više. Kako kažu u policiji, o svakom događaju redovito će obavještavati javnost, a i na svaku sumnju, o bilo kakvom kriminalu i slučaju, koje dojave građani će izlaziti na intervenciju.

Dobro se sjećamo vijesti kako su u Lici šestorica migranata pretukli oca i silovali 13-godišnju kćer, sjećamo se i prometne nesreće kod Imotskog, a u istim se momentima na internetu dijelio video sadržaja kako 20-tak tisuća migranata, inače članova ISIL-a, na granici s Bosnom i Hercegovinom tek čekaju neki fitilj da započnu osvajanje ili pak naprave nered.

Tek su ovo dio u moru lažnih priča koje su se proteklih dana pojavile u sličnim varijantama većinom preko društvene mreže Facebook.

Na konferenciji “Vjerodostojnost medija” koja se prije nekoliko dana održala u Tuzli upravo je bilo riječi o ovim slučajevima iz Hrvatske, a kao zaključak svemu rečeno je kako hrvatska politika umanjuje vrijednost medija kako bi proširila svoj utjecaj što proporcionalno tomu znači kako se i povjerenje u medije smanjuje.

Još jednom napominjemo: Zanemarite sve informacije s društvenih mreža i uvijek pratite što mediji službeno objavljuju jer ćemo u svakom trenutku, mi i naše kolege iz drugih – državnih i lokalnih medija, u pravo vrijeme vam donositi istinite informacije. I dalje ima ljudi kojima je glavna životna zanimacija izrađivati slike u Photoshopu…

Tagovi: BIH, fake news, ISIL, migranti,