Sport

Iz Pekinga stigla hrvatska paraolimpijska reprezentacija

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine...

Autor: Ivona Amidžić - 15.03.2022

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija vratila se u Zagreb nakon što je sudjelovala na 13. Zimskim paraolimpijskim igrama koje su održane u Pekingu.

Na Igrama je nastupilo 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima, a Peking je tako postao prvi grad u povijesti koji je ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre (2008), te zimske OI i POI (2022).

Najbolji rezultat od hrvatskih paraolimpijaca u Pekingu je ostvarila Lucija Smetiško koja je u slalomu stojećih bila peta.

“Iz Pekinga se vraćam puna dojmova. Sve je bilo super, od nastupa, do smještaja i uvjeta za trening. Bilo smo smješteni u selu u podnožju staze pa smo direktno žičarom mogli na stazu. Stvarno je bilo super,” kazala je po dolasku u Zagreb 17-godišnja učenica trećeg razreda 13. gimnazije za koju su to bile prve paraolimpijske igre.

Bruno Bošnjak je u Pekingu branio broncu iz Pjongčanga u banked slalomu, no u Pekingu nije uspio ponoviti taj uspjeh. Na koncu je bio deveti, dok je u crossu ispao u četvrtfinalu.

“Peking ću pamtiti s jedne strane po cijeloj situaciji s koronom i “marsovcima u odijelima” oko nas, ali i po dobroj organizaciji, dobrim i sigurnim stazama. Ovaj put nisam napravio svoje najbolje rezultate, ali to mi je samo motiv za dalje,” kazao je Bošnjak koji je na otvaranju ZPOI nosio hrvatsku zastavu.

Tu čast na zatvaranju su imali slabovidni skijaš Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.

“Igre u Pekingu su stvarno bile odlično organizirane, pogotova kada ih usporedim sa Sočijem i Pjongčangom na kojima sam također sudjelovao. Skijaše staze su bile odlične za treninge i za utrkivanje. Pamtit ću i volontere i domaćine koji su bili nasmijani i velikodušni. Malo je reći dobri prema nama,” poručio je Mizdrak koji je osvojio sedma mjesta u slalomu i veleslalomu za slijepe i slabovidne što su njegovi najbolji rezultati na velikim natjecanjima.

Za nordijca Josipa Zimu bile su to druge POI. Nastupio je u sprintu i na 12.5 km popravivši svoje dosadašnje rezultate.

“Nemam nikakve prigovore, stvarno je bilo sve super. Dao sam sve od sebe i mogu biti zadovoljan jer sam pružio svoj maksimum,” kazao je Zima.

ZPOI u Pekingu bile su šeste uzastopne na kojima su nastupili hrvatski parasportaši, a do sada su osvojili dvije medalje.

Obje prije četiri godine u Pjongčangu. Prvu medalju u povijesti hrvatskog parasporta na zimskim POI osvojio je Bruno Bošnjak koji je bio treći u snowboardu, u disciplini banked slalom. Dan kasnije Dino Sokolović je osvojio zlatnu medalju u slalomu sjedećih.

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine. Nakon toga nastupili su i u Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), Pjongčangu (2018), te sada u Pekingu (2022).

foto: Hrvatski Paraolimpijski Odbor

Tagovi: hpo, hrvatska reprezentacija, paraolimpijci, paraolimpijske igre, peking,