Kultura

Komemoracija Jakši Fiamengu: Osjećao je Dalmaciju kao malo tko

Jakša Fiamengo zatvorio je svoj krug, ali iza njega ostaje njegovo djelo, rekao je sveučilišni profesor Joško Božanić prisjećajući se poznanstva s Fiamengom

Autor: Alan Srčnik - 08.01.2019

Hrvatski književnik akademik Jakša Fiamengo, bard Dalmacije koji je kao malo tko osjećao ovo podneblje, ostavio je trajni trag u hrvatskome pjesništvu, istaknuto je u ponedjeljak u Splitu na komemoraciji održanoj u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Jakša Fiamengo zatvorio je svoj krug, ali iza njega ostaje njegovo djelo, rekao je sveučilišni profesor Joško Božanić prisjećajući se poznanstva s Fiamengom.

“Sjećam se prvih naših kontakata na temu poezije. U vrijeme gimnazijskih dana smo bili cimeri u Splitu. Sjećam se njegovih bilježnica i ispisanih na stotine pjesama, već je tada imao ispisan pjesnički rukopis. Bio je pjesnik Mediterana, mora, a prva njegova zbirka se zvala ‘More koje jesi’ i to je more ostalo njegova trajna inspiracija. Danas počiva na komiškom groblju s pogledom u beskraj mora”, kazao je Božanić na komemoraciji kojoj su nazočili članovi Fiamengove obitelji, prijatelji te brojni suradnici, kolege i novinari s kojima je godinama radio u Slobodnoj Dalmaciji.

Božanić je podsjetio kako je Fiamengo u jednom od svojih posljednjih razgovora za medije rekao da je “sve što je u životu naučio bilo od cvrčka” čiji je pijev vezan uz žarko ljetno sunce, a kada utrne njegov sjaj ugasi se i njegova pjesma. Dodao je da je Fiamenga bolest odvojila od riječi i slova, a čitav je život bio vezan za pisanu riječ i to je glavni razlog što je komiški cvrčak prestao pjevati.

Voditelj Marulianuma i urednik u Književnom krugu Split Bratislav Lučin rekao je kako ćemo se “ipak morati pomiriti s time da je otišao bard Dalmacije, netko tko je ovo podneblje osjećao kao malo tko i u stihovima, ali i u prozi što možda do sada nije toliko zapaženo”.

“Fiamengo je opjevao bor i cvrčak u krasnim lirskim prozama, njegova dvostruka poezija, dakle ona primijenjena i ona druga, ostaju kao trajni trag hrvatskog pjesništva”, rekao je Lučin.

Komemoracija je održana u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Književnog kruga Split, Društva hrvatskih književnika – ogranak Split i Grada Komiže, a  nazočili su joj, uz ostale, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, bivši župan Zlatko Ževrnja, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, Šimun Anđelinović, predsjednik gradskoga HDZ-a Petar Škorić, Goran Golovko, Dean Dvornik i Trpimir Jurkić.

Hrvatski književnik, akademik Jakša Fiamengo preminuo je 27. prosinca u 73. godini.

Rođen je 26. studenoga 1946. u Komiži na otoku Visu. Prvu samostalnu zbirku pjesama “More koje jesi” objavio je 1968. godine. Tijekom života objavio je niz zbirki, a mnoge su njegove pjesme uglazbljene (“Piva klapa ispo’ volta”, “Karoca”, “Nadalina” i druge). Zadnju zbirku pjesama “Božji hlad” objavio je 2016. godine, a od 2014. bio je redoviti član HAZU.

foto HINA Mario Strmotić/ ms

Tagovi: jakša fiamengo, komemoracija,