Politika

Krstulović Opara: Novac od paušala uložit će se u gradsku jezgru

Potvrdio je da se natječaj za premještanje kolodvora u Kopilicu poništava i rekao da će Grad već sutra raspisati novi natječaj te da ne odustaju od privremenog rješenja.

Autor: Marko Leskovar - 22.01.2019

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je odgovarajući na pitanja novinara o prijedlogu da se poveća paušalni porez malim iznajmljivačima, rekao da će o tome odlučiti gradski vijećnici i naglasio da bi se novac od povećanja paušala uložio u gradsku jezgru i kvartove koji trpe najveći pritisak turista.

Rekao je da su podizanje paušala predložile mnoge gradske uprave u Hrvatskoj, na obali i u unitrašnjosti, pa ga čudi što se samo u Splitu od toga radi velika afera. Rekao je da se na oko 22 tisuće kreveta u Splitu i do sada plaćao državi paušal, od čega je država prihodovala oko 8,5 milijuna kuna i od toga Splitu prošle godine dala 6,5 milijuna kuna, što je, istaknuo je, nedostatno za pokrivanje osnovnih troškova održavanja gradske infrastrukture.

“Za vašu informaciju, 2013. godine, prve godine Ultre, iz gradske se jezgre iznosilo oko 6500 tona smeća i zato je trošak bio oko 13 milijuna kuna. Prošle godine je bilo oko 13 tisuća tona smeća … trošak oko 27 milijuna kuna. Tko to plaća? Građani koji se ne bave iznajmljivanjem. Mi unatoč novom cjeniku za odvoz smeća plaćamo daleko najmanju cijenu u zemlji,” rekao je. Istaknuo je i da od 22 tisuće kreveta koji se iznajmljuju u Splitu, 18.500 iznajmljuju Splićani i taj paušal se uplaćuje Splitu, a ostali su iznajmljivači iz drugih gradova, kojima će uplatiti paušal,” kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rekao je da prema eVisitoru (infromacijskom sustavu prijave i odjave turista) splitski iznajmljivači godišnje zarade oko 370 milijuna kuna, a gradu nedostaje 15 tisuća kuna samo za odvoz smeća. Dodao je da se on, “za razilku od politikanata” ne boji nepopularne mjere podizanja paušala. Podsjetio je i da se iz “povećanog prireza i prihoda financira dosta toga u gradu”.

Upitan zašto primjerice Poreč i Rovinj ne podižu paušale, splitski gradonačelnik je odgovorio da je to zato što imaju razvijen hotelski sektor te naglasio da se novac od paušala vraća u turizam.

Prijedlog za povećanje paušalnog poreza iznijet će na sjednici Gradskog vijeća. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ne misli da se u Splitu raspada vladajuća koalicija te da će se to vidjeti na glasanju o paušalima.

Potvrdio je da se natječaj za premještanje kolodvora u Kopilicu poništava i rekao da će Grad već sutra raspisati novi natječaj te da ne odustaju od privremenog rješenja.

Prema prijedlogu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, paušalni porez po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu skočio bi za prvu zonu u Splitu s 300 kuna na 750 kuna, u drugoj zoni u Splitu bi ostao isti, za naselja Stobreč i Slatine skočio bi s 255 kuna na 300 kuna, za naselje Žrnovnicu s 210 na 300 kuna, te za Sitno Donje, Sitno Gornje i Srinjine sa 150 kuna na 300 kuna. Internetsko javno savjetovanje trajalo je od 18. do 21. siječnja.

Foto: Youtube

Tagovi: jezgra, krstulović, novac, opara,