Crna kronika

Ministarstvo zdravstva provest će inspekcijski nadzor u slučaja smrti dječaka iz Metkovića

"Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati," kaže se u priopćenju.

Autor: Marko Leskovar - 15.12.2018

Ministarstvo zdravstva je zatražilo žurna očitovanja zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog dječaka iz Metkovića koji je umro i provest će inspekcijski nadzor, priopćeno je u subotu iz Ministarstva zdravstva.

“Slijedom članka objavljenog 14. prosinca 2018. godine u medijima, vezano uz slučaj preminulog dječaka iz Metkovića izražavamo sućut i iskreno žaljenje radi tragičnog događaja koji ćemo detaljno ispitati,” kaže se u priopćenju.

Navodi se da je Ministarstvo zdravstva neposredno po saznanju o tom slučaju zatražilo informacije i žurna očitovanja od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Doma zdravlja Metković, Kliničkog bolničkog centra Split i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

U ponedjeljak će započeti zdravstveno inspekcijski nadzor uz predstavnike struke: specijalista infektologa i specijalista pedijatra u svim zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u zbrinjavanje teško bolesnog djeteta radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko poduzetnih medicinskih mjera i postupanja prema propisanim protokolima. Rezultati inspekcijskog nalaza poslužit će za utvrđivanje eventualne odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja u navedenom slučaju, a o nalazu inspekcije Ministasrtvo će izvijestiti javnost, stoji u priopćenju za medije.

Ministarstvo napominje da kontinuirano prati učinkovitost i organizaciju pružanja medicinske skrbi na terenu, ” temeljem čega je u ovom mandatu pripremilo promjene koje su ugrađene u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se u budućnosti dodatno poboljšala dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite svim građanima”.

Kako su objavili mediji u petak, devetogodišnji dječak koji je bolovao od upale pluća, 11. prosinca umro u KBC-u Split. Mediji pišu da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda (8. i 9. prosinca) dva puta dovodili na Hitnu u Metkoviću i da je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u KBC.

Tagovi: dječak, metković, Ministarstvo zdravstva, smrt,