Sport

Na današnji dan rođena košarkaška zvijezda Dražen Petrović

Njemu u čast s Baldekina poletjelo 54 balona

Autor: Lucija Tokić - 22.10.2018

Dražen Petrović, šibenski košarkaški Amadeus i najbolji hrvatski, pa i europski igrač svih vremena, rođen je 22. listopada 1964. godine. Da nije bilo tragične prometne nesreće u kojoj je stradao košarkaški Mozart danas bi napunio 54 godine – piše šibenski portal ŠibenikIN

Središnja manifestacija povodom obilježavanja Draženovog rođendana održana je danas kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu kada je u zrak bilo pušteno 54 balona u znak sjećanja na Dražena.

Dražen je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.

Karijeru je počeo u Šibeniku odakle je prešao u Cibonu s kojom se dva puta popeo na vrh Europe. Nakon toga potpisao je za Real Madrid, a zatim odlazi u NBA. Prvo je bio u Portlandu i prešao u New Jersey nezadovoljan minutažom. I tu je bio nezaustavljiv. Nakon pet godina uveo je svoju momčad u doigravanje, postao najbolji igrač i izabran je u treću petorku lige. Na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni s Hrvatskom je osvojio srebro nakon finala protiv američkog Dream Teama te tako ostavio neizbrisiv trag u europskoj i svjetskoj košarci.

Dražen Petrović preminuo je u tragičnoj nesreći 7. lipnja 1993. u Njemačkoj. No on svoju priču i dalje priča.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je Muzejsko-memorijalni centar ‘Dražen Petrović’, uz košarkašku dvoranu, koja također nosi njegovo ime.

Foto: Pixabay

Tagovi: Dražen Petrović, košarka, obljetnica,