Kultura

Noć kazališta u splitskom HNK-u – “Trubadur” i “Priče iz Vukovara”

Monodrama "Priče iz Vukovara," koja je izvedena komornoj Sceni 55 splitskog HNK-a, temelji se na dirljivim proznim zapisima ...

Autor: Alan Srčnik - 18.11.2018

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) je u jubilarnoj 10. Noći kazališta na programu imalo dvije predstave – operu “Trubadur” Giuseppea Verdija i autorski projekt Pere Eranovića, monodramu “Priče iz Vukovara” nastalu po proznim zapisima Siniše Glavaševića.

Monodrama “Priče iz Vukovara,” koja je izvedena komornoj Sceni 55 splitskog HNK-a, temelji se na dirljivim proznim zapisima tragično stradalog vukovarskog ratnog izvjestitelja novinara Siniše Glavaševića.

Kako ističe splitski HNK, njezino izvođenje ovaj put ima dvostruki povod – sudjelovanje na tradicionalnoj manifestaciji Noć kazališta, ali i u povodu Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine koji će se obilježiti u nedjelju.
Mladi splitski  glumac Pere Eranović praizveo je monodramu prije tri godine i od tada je, osim na matičnoj Sceni 55 HNK Split, uspješno izvodio na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske.
Opera “Trubadur” izvedena je na velikoj sceni splitskog HNK-a pod ravnanjem maestra Hari Zlodre i u režiji Roberta Boškovića.
Splitsko Gradsko kazalište lutaka je u sklopu ovogodišnje Noći kazališta izvelo predstavu “Šporki Špiro i Neposlušna Tonka,” dramsku verziju istoimene slikovnice autorice pjesnikinje Olje Savičević Ivančević i ilustratora Svjetlana Junakovića.

U Omišu je u sklopu Noći kazališta premijerno izvedena predstava Dušan Kovačeviča “Kumovi” u režiji Petra Buljevića te predstave Marijana Matkovića “Klytaimestra” također u režiji Petra Buljevića.
Na Šolti je Noć kazališta obilježena je u Domu kulture Grohote predstavom “Ne motaj se po kući gola,” Georgesa Feydeana, koju je prilagodio Vanča Kljaković a režirao Lenko Blažević. Također u Grohotama je izveden je i ulomak komedije “Prevaranti” Tonča Surjana u režiji Mirjane Stanić.
U Kaštelima je u sklopu Noći kazališta izvedena komična monodrama Franje Đakovića “Vodič kroz galaksiju za autostopere: Gospodar svemira”.

(Hina)

Tagovi: HNK Split, noć kazališta,