Politika

Obljetnica ustroja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

Uz pripadnike Hrvatske vojske, svečanost su uveličali sinjski alkari, sinjske mažoretkinje i klapa "Sinj"

Autor: Ivona Amidžić - 03.04.2019

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju u ponedjeljak je održana središnja svečanost povodom obilježavanja 12. obljetnice ustroja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Naime, ovo je prvi put da se obljetnica Gardijske mehanizirane brigade održava u gradu Sinju pa su tako, uz pripadnike Hrvatske vojske, svečanost uveličali sinjski alkari, sinjske mažoretkinje i klapa “Sinj”.

Gosti svečanosti i glavni uzvanici okupili su se u Alkarskim dvorima gdje su dočekali potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Potom su u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske sudjelovali u svečanom misnom slavlju koje je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Ministar Krstičević u ovoj je prigodi izrazio zadovoljstvo što se proslava Gardijske mehanizirane brigade slavi upravo u viteškom Sinju, te je naglasio kako je čast i ponos biti pripadnik gardijske brigade, kako u ratu tako i u miru.

Gardijska mehanizirana brigada ponosni čuvar četiri legendarne brigade – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova

U svom obraćanju general Kundid kazao je kako Gardijska mehanizirana brigada ponosni čuvar imena i tradicije četiri legendarne brigade – Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova, te je naglasio kako upravo zato obilježavanje ovakvih obljetnica ima velik smisao i značenje. “Ponosno i dostojanstveno promičemo hrvatsku vojnu tradiciju te čuvamo uspomenu na briljantne uspjehe iz Domovinskog rata”, rekao je general Kundid.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac pripadnicima Hrvatske vojske zaželjela je dobrodošlicu i podsjetila na žrtvu hrvatskih branitelja, zahvalivši im na doprinosu u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države. “Grad Sinj je uz vas i preporučujem vas našoj zaštitnici Gospi Sinjskoj da vas čuva, veselim se vidjeti vas ovdje i iduće godine”, poruka je sinjske gradonačelnice.

Nakon svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana, izaslanstva nazočna na svečanosti položila su vijence kod spomenika u Spomen-parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a zatim su obišli taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, koji su u protekla tri dana razgledali i brojni građani i posjetitelji Sinja.

Također, u ovoj prigodi pripadnicima Gardijske mehanizirane brigade dodijeljene su poticajne mjere, a svečanost u Sinju svojim nastupom uveličali su akro grupa “Krila Oluje” i Počasno-zaštitna bojna s vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom, a pripadnici Gardijske mehanizirane brigade izveli su pokaznu vježbu s vozilima Patria.

(Grad Sinj)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: gardijska mehanizirana brigada, hrvatska kopnena vojska, obljetnica, svečanost,