Politika

Očišćeno preko 32 km2 minski sumnjivog područja u Hrvatskoj

Direktor Međunarodne zaklade za unapređenje ljudske sigurnosti posjetio Ravnateljstvo civilne zaštite

Autor: Ivona Amidžić - 23.05.2019

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut sa suradnicima održao je 22. svibnja sastanak s direktorom Međunarodne zaklade za unapređenje ljudske sigurnosti Tomažom Lovrenčićem (Enhancing Human Security –ITF), čije je djelovanje na području Hrvatske započelo 1999. godine kroz financijsku potporu operacijama razminiranja i tehničkog izvida, pomoć žrtvama mina te edukacijskim aktivnostima o minskoj opasnosti.

Na sastanku se razgovaralo o rezultatima dosadašnje suradnje bivšeg Hrvatskog centra za razminiranje i Zaklade, putem koje je Republici Hrvatskoj od strane raznih donatora donirano oko 69 milijuna američkih dolara, čime je očišćeno preko 32 kmminski sumnjivog područja te pronađeno i uništeno preko 6.500 komada mina i 2.400 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Implementacijom poslova Hrvatskog centra za razminiranje u Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, pomoćnik Trut, koji je Rješenjem Vlade Republike Hrvatske u travnju ove godine imenovan članom Upravnog odbora ITF – a kao predstavnik Republike Hrvatske, naglasio je važnost daljnjeg protuminskog djelovanja u Hrvatskoj do konačnog rješenja, ali i nastavka stečene međunarodne reputacije hrvatskog protuminskog djelovanja, kao stabilnog subjekta međunarodnog sustava protuminskog djelovanja.

U tom segmentu daljnja suradnja Ravnateljstva civilne zaštite i ITF-a je od izuzetne važnosti, pogotovo kroz Vijeće za koordinaciju protuminskog djelovanja u JI Europi (SEEMACC – South-Eastern Europe Mine Action Coordination Council), gdje se Hrvatskoj pruža mogućnost aktivnog pružanja znanja i ekspertize u području protuminskog djelovanja zemljama u regiji.

foto: MUP

Tagovi: damir trut, ljudska sigurnost, mine, minski sumnjivo područje, ravnateljstvo civilne zaštite, tomaž lovrenčić,