Gospodarstvo

Projekt “Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Autor: Ivona Amidžić - 18.04.2019

Početkom travnja 2019. godine, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“.

Navedenim Ugovorom dodijeljeno je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih brodica opremljenih za pružanje hitne medicinske pomoći kao i dvanaest setova automatskih biokemijskih analizatora krvi u svrhu hitne dijagnostike na otocima.

Sredstva projekta bit će utrošena na nabavu šest brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama te nabavu automatskih biokemijskih analizatora krvi koji u kratkom vremenu mogu prepoznati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Navedene brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ministar Kujundžić je naglasio da će se brzim brodicama osjetno poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali te da će dvanaest biokemijskih analizatora omogućit najvažnije hitne krvne pretrage koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta.

Ministrica Žalac izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava u cijelosti osigurano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te istaknula da je tijekom ove i prošle godine rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenoj infrastrukturi ubrzan.

(Ministarstvo zdravstva)

foto: Ministarstvo zdravstva

Tagovi: brodice, hitna pomoć, medicinska služba, pomorska, projekt,