Politika

Prva javna sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra održana putem video-konferencije

Usvojen je paket gospodarskih mjera za nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom kao i socijalno najugroženijim građanima

Autor: Ivona Amidžić - 14.05.2020

Gradsko vijeće Grada Zadra održalo je jučer prvu online sjednicu koja je bila prenošena putem live stream kanala na službenoj internetskoj stranici Grada Zadra te su je izravno mogli pratiti mediji, građani i sva zainteresirana javnost.

Korištenje suvremenih tehnologija u skladu sa suvremenim dobom i okolnostima

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, Zvonimir Vrančić ustvrdio je kako je zadovoljan novim iskustvom koje se u budućnosti može nadograđivati i time što su na ovaj način građani i mediji mogli pratiti današnju sjednicu koja je tako imala svoju transparentnost i demokratičnost.

“U novim okolnostima života i rada Gradsko vijeće Grada Zadra mora biti spremno raditi u svakom trenutku i na ovaj način. Nije nam namjera sjednice vijeća trajno preseliti u virtualni prostor, no moramo biti spremni raditi i u slučaju novoga vala epidemije u budućnosti i povratka na strože mjere i režim rada”, kazao je Vrančić.

Nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom i socijalno najugroženijim građanima

Usprkos povremenim poteškoćama u komunikaciji i prijenosu, sjednica je uspješno održana i na njoj su, među ostalim, usvojene važne odluke i mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom.

Radi se o paketu gospodarskih mjera za nastavak pomoći ugostiteljima i obrtnicima pogođenima koronakrizom kao i socijalno najugroženijim građanima. Odluke se odnose na djelomično oslobađanje svih gospodarskih subjekata od plaćanja komunalne naknade.

Riječ je o iznosu od 15 posto za mjesec travanj, svibanj i lipanj i to za one koji su konzumirali mjere HZZ-a u svezi subvencioniranja isplate plaća.

Druga odluka odnosi se na oslobađanje plaćanja za svibanj i odgodu dospijeća plaćanja kako zakupa javnih površina za ugostitelje tako i zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu grada. Također, socijalno zaštićene najmoprimce gradskih stanova oslobađa se plaćanja najamnine za tri mjeseca – travanj svibanj i lipanj.

Stožer CZ je na usluzi građanima svakodnevno uključujući i praznike i neradne dane

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera CZ Grada Zadra, Ante Babić, izvijestio je vijećnike o radu stožera u proteklom razdoblju.

Zamjenik Babić naveo je da je do danas izvršeno 4.368 nadzora svih kategorija i izrečena 133 upozorenja radi kršenja odluka, najčešće radi (ne)držanja socijalne distance, i korištenja zaštitne opreme pojedinih pravnih subjekata. Osim, navedenog, pripadnici Postrojbe opće namjene, radili su i u uspostavljenim karantenama te bili na ispomoći na prometnim punktovima Policijskoj upravi.

Također, Babić je naglasio kako je jedna od većih obveza i rada Stožera bilo i izdavanje propusnica sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

“Od uvođenja propusnica 23. ožujka do njihovog ukidanja 11. svibnja 2020. godine, Stožer CZ Grada Zadra je zaprimio i obradio 14.933 zahtjeva u 48 dana koliko su trajale propusnice, što ispada prosječno 311 propusnica dnevno. Od aktiviranja Stožera CZ Grada Zadra, stožer je na usluzi građanima svakodnevno uključujući i praznike i neradne dane”, zaključio je zamjenik Babić.

foto: Grad Zadar

Tagovi: gospodarske mjere, grad zadar, gradsko vijeće, online, sjednica, video konferencija,