Politika

Rode “zasule” Ministarstvo bolnim svjedočanstvima žena

Rode očekuju da se napokon nešto poduzme i istraži što se događa te pozivaju žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njima ili Ministarstvu zdravstva

Autor: Josipa Maksimović - 15.10.2018

Predstavnice udruge Rode u ponedjeljak su Ministarstvu zdravstva uručile 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su potom iz splitske bolnice demantirali.

“Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda”, izjavila je novinarima pred Ministarstvom zdravstva voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić.

Žene trpe nepotrebne bolne postupke

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne dešavaju, odnosno da se u Hrvatskoj radi drukčije, a mi smo od petka do jutros skupile svjedočanstva žena koja dokazuju da to nije istina i da, na žalost, žene svaki dan trpe nepotrebne bolne postupke vezane uz njihovo reproduktivno zdravlje, rekla je Drandić.

Radi se isključivo o postupcima u kojima se ženama nije dalo neko sredstvo za bezbolnost, o situacijama gdje su vezivane za stol, gdje im se nije reklo što će im se raditi i nije pružena prilika da se očituju i daju informirani pristanak na takve postupke, kaže Drandić.

“Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerkama i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta”, poručila je.

Rode očekuju da se napokon nešto poduzme i istraži što se događa te pozivaju žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njima ili Ministarstvu zdravstva, iz kojega je najavljeno da će u bolnice biti upućen inspekcijski nadzor.

Inspekcijski nadzor proveden 2015., ništa se nije promijenilo

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. “Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo”, rekla je Zanze.

Podsjetila je kako je inspekcijski nadzor proveden još 2015., no nakon toga se ništa nije popravilo, a rezultati nadzora ostali su nepoznati.

“Očekujemo da se odmah donesu smjernice i da kod svakog bolnog postupka za reproduktivno zdravlje žene ne trpe nikakvu nepotrebnu bol. Očekujemo da se u to uključi sve relevantne institucije, poput Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i da se o tome očituju sve zdravstvene komore u što skorije vrijeme”, kazala je Zanze.

Članice udruge su prošlog puta pokušale s Ministarstvom oformili radnu skupinu i u četiri rodilišta pokrenuti promjene, ali to nije urodilo očekivanim rezultatom.

“Ovoga puta ćemo pozvati žene da stalno prijavljuju i koriste sve mehanizme – pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, pučku pravobraniteljicu, povjerenstva za zaštitu pacijenata u županijama, te da se jave nama, a razmišljamo i o daljnjim prosvjedima”, najavila je Zanze .

Ne doživljava se jednako bol žena kao bol muškaraca

U Rodama drže kako takva postupanja prema ženama nemaju nikakve veze sa štednjom u zdravstvu.

Zdravstveni radnici ne doživljavaju jednako bol žena kao bol muškaraca, što pokazuju i znanstvena istraživanja. Žena će prije dobiti lijekove za umirenje, dok će muškarci dobiti lijekove za umanjenje boli. Žene će duže čekati na hitnoj za potpuno ista zdravstvena stanja nego muškarci, tvrdi Zanze.

“To je društveno uvjetovano poimanje boli žene kao histerične, što smo imali priliku vidjeti i u istupu predstojnika Klinike iz Splita, koji je traumu saborske zastupnice komentirao kao da je ‘dovoljno nekoga taknuti i on će skočiti do plafona'”, rekla je Zanze.

Predstavnice Roda su Ministarstvu predale i 278 izjava žena o kršenju prava trudnica, kojima se “na crno” naplaćuju UZV pregledi u ordinacijama koje imaju ugovore s HZZO-om.

 

(Hina)

Tagovi: Kujundžić, Ministarstvo zdravstva, Rode,