Lifestyle

Split: Predstavljen nacionalni projekt “Želimo vježbati vid”

Cilj projekta "Želimo vježbati vid" je podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva i javnosti o važnosti vida, problemima s kojima se susreću djeca s poteškoćama...

Autor: Antonela Verković - 22.09.2018

Nacionalni projekt “Želimo vježbati vid” predstavili su u petak u Splitu u prostorijama Udruge “MI” članovi nositelja i pokretača toga nacionalnog projekta – riječke Udruge “I djeci s ljubavlju”, a članovi splitskih sportskih klubova fotografirali su se za kalendar pod nazivom “Želimo vježbati vid” za iduću godinu.

Nacionalni projekt “Želimo vježbati vid” počeo je prošle godine, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.

Predsjednica Udruge “I djeci s ljubavlju” Livia Mjeda priopćila je kako su, sukladno zacrtanim ciljevima projekta, proširili aktivnost nacionalnoga projekta “Želimo vježbati vid” i na splitsko-dalmatinsko područje gdje ime je partner-koordinator Hrvatska udruga slabovidnih “Vidim”.

Istaknula je kako će, u želji da postignu ciljeve koji su im važni i senzibiliziraju javnost, u provedbu projekta uključiti osobe iz javnoga i društvenoga života.

Potporu projektu svojom su nazočnošću iskazali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita , predsjednik županijske Udruge slijepih Split Damir Smajo te promotori sportaši Filip Jurišić i Tonči Stipanović iz jedriličarskoga kluba “Mornar”, trenerica odbojkaškoga kluba “Split” Marina Maleš te Dina Levačić, hrvatska reprezentativka u daljinskome plivanju.

Tako su se u sklopu projekta fotografirali članovi tih sportskih klubova, koji su i promotori projekta za Splitsko -dalmatinsku županiju i sudjeluju u kreiranju kalendara za 2019. kojim žele senzibilizirati širu javnost.

Kako je najavljeno, nakon Osijeka, Pule i Splita, u kreiranje kalendara uključit će se i sportski klubovi iz Zagreba i Rijeke.

Cilj projekta “Želimo vježbati vid” je podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva i javnosti o važnosti vida, problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca te o problematici slabovidne djece.

U Republici Hrvatskoj je, po podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ), registrirano 17.979 osoba kojima su sljepoća i velika slabovidnost uzrok invaliditeta.

Projekt „Želimo vježbati vid“, započet prošle godine, održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.

(Hina)

Tagovi: ''želimo vježbati vid'', projekt,