Lifestyle

Split: Teško pokretne i nepokretne cijepiti i u njihovim domovima

"Uskoro bi se mogli cijepiti i jednodoznim Johnson&Johnson cjepivom..."

Autor: Ivona Amidžić - 05.03.2021

Teško pokretne i nepokretne osobe iz Splitsko-dalmatinske županije obiteljski liječnici mogu cijepiti i u njihovim kućama, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Željka Karin, dodavši da bi se uskoro mogli cijepiti i jednodoznim Johnson&Johnson cjepivom.

Pojedini liječnici obiteljske medicine u Splitu tvrde kako ovoga tjedna nisu dobili ili su dobili minimalne količine cjepiva za svoje pacijente jer su, kako tvrde, pristigla cjepiva sva distribuirana u Spaladium arenu.

Zbog nedostatka cjepiva imaju određenih problema sa svojim pacijentima u ambulantama, koji ne shvaćaju da cjepiva nema i da zato ne mogu još uvijek doći na red. U najtežoj situaciji su njihovi teško pokretni i nepokretni pacijenti koji ne mogu iz svojih stanova na cijepljenje.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kaže da im je stiglo cjepivo koje se ravnomjerno raspoređuje u Spaladium arenu i pojedinačno doktorima obiteljske medicine.

Podsjeća da sada svi oni koji su do ponedjeljka na cijepljenje išli u ambulantu na Mertojak, sada idu u Spaladium arenu.

“U ponedjeljak smo podijelili 360 doza Pfizera u Spaladium arenu i 360 doza istog cjepiva obiteljskim liječnicima. Nešto smo podijelili i sutradan, no morali smo ostaviti dio cjepiva i za drugu dozu pacijentima kojima je od prvog cijepljenja prošlo više od tri tjedna. Jučer smo dobili AstraZenecu i Modernu i to će se podijeliti kao i do sada što se dijelilo, pa će tako svaki doktor dobivati svoje doze”, kazala je Karin.

No, dodaje kako ipak nemaju dovoljno cjepiva.

Rekla je da liječnici obiteljske medicine imaju i mogućnost svoje pacijente prijaviti u sustav za cijepljenje, te je pozvala sve kolege obiteljske liječnike koji žele svoje teško pokretne i nepokretne pacijente cijepiti u njihovim stanovima, da se njoj osobno jave za dozu cjepiva.

Zamolila je sve takve pacijente koji su “zarobljeni” u svojim stanovima da se strpe još do kraja ožujka ili početka travnja, kada bi u Hrvatsku trebalo stići 900 tisuća doza jednodoznog cjepiva Johnson&Johnson, kojim će u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijepiti takve pacijente.

“Doza ima koliko ima. Mi ih proporcionalno dijelimo. Liječnici obiteljske medicine su pozvani da cijepe svoje pacijente u kućnim posjetima, a oni koji to ne mogu organizirat će se mobilni tim. Nije točno da liječnicima obiteljske medicine nismo dali cjepivo. Možda ga nisu dovoljno dobili u ponedjeljak i utorak, ali već danas ide nova distribucija. Molimo za strpljenje”, poručila je Karin.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa dodaje da su obavijestili sve liječnike obiteljske medicine koji nemaju mogućnost cijepljenja, da takve svoje pacijente prijave u sustav, a tijekom idućeg tjedna će se organizirati liječnička ekipa koja će cijepiti po kućama.

Dodaje da je tu problem što će se moći cijepiti jako malo osoba, s obzirom da će timu po pacijentu trebati ukupno sat vremena – s obzirom na dolazak, odlazak i činjenicu da s pacijentom nakon cijepljenja treba ostati minimalno 15 minuta. Na taj način će se moći cijepiti maksimalno sedam osoba.

“Interni dogovor je da sve koji su teško pokretni ili nepokretni volonteri Crvenog križa jednom tjedno svojim kombijima voze do Spaladium arene. Tamo ima dovoljno sjedala i ležaja. Oni koji se još mogu strpiti, odnosno kojima nije hitno, najbolje je da pričekaju još koji tjedan kada će se cijepiti cjepivom Johnson&Johnson. Nama su se već obratila tri teško pokretna i nepokretna pacijenta koje treba cijepiti kod kuće. Čim dođe Johnson&Johnson puno će biti lakše”, zaključio je Rađa.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cijepljenje, cjepivo, nepokretne osobe, obiteljski liječnici, teško pokretne osobe,