Gospodarstvo

Studenti arhitekture sveučilišta u Bathu (UK) predstavili završni rad

Studenti i njihov mentor prepoznali su današnji Split kao grad u tranziciji, a cijeli semestar posvetili su upravo projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita

Autor: Ivona Amidžić - 02.04.2019

Predstavljanje Završnog rada studenata arhitekture Sveučilišta u Bathu (UK) na temu povezivanja Kopilice i Istočne obale održalo se danas, u utorak 2. travnja 2019., u showroomu projekta.

Rad je nastao neovisno o masterplanu kojeg je financirala Europska banka za obnovu i razvoj, ali s njim dijeli slične principe i predlaže prometna i urbanistička rješenja.

Studenti arhitekture engleskog Sveučilišta Bath – Sam Bunn, Yee Wei Gan, Tom Lowe, Yuchen Mei, Stephen Oldham, Hugh Pearce, pod mentorstvom profesora Alexa Wrighta, semestar su posvetili projektu koji razmatra razvojnu strategiju Splita s posebnim naglaskom na prometna rješenja povezivanja sjevernog i južnog dijela grada.

Rad studenata arhitekture zadnje godine diplomskog studija sastoji se od tri dijela: analize aspekte povijesnog razvoja grada od nastanka do današnjeg dana i trendova u području demografije i ekonomije, zatim procesa kojim pokazuju opcije koje su razmatrali kao moguća rješenja na probleme koje grad trenutačno ima (promet, monokultura turizma, depopulacija), dok u trećem dijelu detaljnije donose prijedlog rješenja.

Studenti i njihov mentor prepoznali su današnji Split kao grad u tranziciji. Smatraju da se grad nalazi u važnom trenutku u kojem treba odrediti smjer vlastitog razvoja, te su ujedno usporedili Split s drugim gradovima koji su već prošli kroz taj proces.

Rezultate svog rada uobličili su u niz čitkih i upečatljivih info grafika, modela, nacrta i (foto)montaža koje nam pomažu lakše zamisliti kako bi Split mogao izgledati uz više urbanog zelenila, bolji javni prijevoz i nove forme i sadržaje na neuglednim i neiskorištenim obuhvatima definiranim industrijom i infrastrukturom.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bath, istočna obala, kopilica, studenti arhitekture, sveučilište u bathu, završni rad,