Kultura

Tjedan botaničkih vrtova na Marjanu

Marjan danas broji oko 500 biljnih vrsta, a uskoro će ih biti još i više

Autor: Ivona Amidžić - 15.05.2019

U Botaničkom vrtu na Marjanu započeo je 9. tjedan botaničkih vrtova Hrvatske kojeg u Splitu organiziraju studenti i profesori Odjela za biologiju prirodoslovno-matematičkog fakulfeta.

Voditelj botaničkog vrta, doc. dr. sc. Mirko Ruščić, najavio je program koji je zajedno sa studentima pripremio za sve uzraste: radionice, pokuse, edukativne šetnje, igraonice, ali i čišćenje i uređenje samog vrta. Najavio je i novo ruho Botaničkog vrta za iduću godinu, u sklopu projekta “Marjan 2020”.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara također je izrazio uvjerenje kako će u sljedećih nekoliko godina, uz sjajne studente i profesore te projekt “Marjan 2020 – Brdo prošlosti, oaza budućnosti” Botanički vrt zasjati punim sjajem te se zahvaljujući europskim sredstvima obnoviti i proširiti. Dodao je kako je i ovaj dio Marjana desetljećima bio zapušten i zanemaren, no već nekoliko godina, pod vodstvom profesora Ruščića ponovno je zaživio te danas broji oko 500 biljnih vrsta, a uskoro će ih biti još i više.

Otvorenju je nazočio i koordinator za Marjan Nenad Ružić i ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Nediljko Ževrnja.

Cilj projekta “Tjedan botaničkih vrtova” je popularizacija znanosti i edukacija mladih svih uzrasta: od najmlađih vrtićke dobi, osnovnoškolaca, srednjoškolaca do studenata.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, botanički vrtovi, marjan, tjedan botaničkih vrtova,