Gospodarstvo

U Splitu uskoro sustav javnih bicikala u sklopu EU projekta “REMEDIO”

Split će dobiti osam lokacija s 20 električnih i 30 klasičnih bicikala

Autor: Ivona Amidžić - 28.03.2019

Jučer, 27. ožujka 2019., su na Trgu dr. Franje Tuđmana započeli radovi na pripremi podloge za postavljanje terminala – stanica za javne bicikle, a do kraja travnja isti takvi terminali postavit će se na još sedam gradskih lokacija.

Rezultat je to partnerstva Grada Splita na EU projektu “REMEDIO” (REgenerating mixed-use MED urban communities congested by traffic through Innovative low carbon mobility sOlutions) koji je usmjeren na poticanje korištenja nisko-ugljičnih prometnih sustava kroz testiranje operativnog načina u upravljanju zagušenim prometnicama i prometno preopterećenim urbanim područjima.

U sklopu pilot aktivnosti projekta, Split će dobiti osam lokacija s mješovitim kontingentom 20 električnih i 30 klasičnih bicikala, a partner u implementaciji je Split parking d.o.o. Građanima će bicikli biti dostupni na Rivi ispred Sv. Frane (2 stalka za bicikle), na parkingu Split 3, parkingu Žnjanski plato i na Parkingu pored TC Joker, na kolodvoru Sukoišanska, parkingu Stari plac, kod Studentskog doma Spinut te kod Kampusa.

Grad Split unutar projekta ima na raspolaganju bespovratna financijska sredstva za nabavku sustava javnih bicikala i provođenje specifičnih aktivnosti projekta u iznosu od ukupno 267.500,00 € uz stopu sufinanciranja u iznosu od 85%. Projekt je financiran sredstvima ERDF-a kroz Program Interreg MED.

Kroz nedavno ugovoreni EU projekt “SUTRA” (SUstainable TRansport in Adriatic coastal areas and hinterland), a koji uključuje slične aktivnosti predviđena je nadogradnja Sustava kao i proširivanje postojećeg kontingenta običnih i električnih bicikala.

(Grad Split)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: bicikli, EU projekti, javni bicikli, remedio, terminal za bicikle,