Crna kronika

Umalo koban ugriz: Nizozemka htjela pomaziti poskoka, život joj spašavali u splitskoj bolnici

Napad opasne otrovnice uspjela je snimiti i mobitelom

Autor: Marko Leskovar - 24.10.2018

Biokovo je opet preuzelo ulogu poprišta jedne bizarne priče, a protagonisti su mlada Nizozemka i poskok. Naime, djevojka je šetala Biokovom s dečkom u želji da malo bolje upozna floru i faunu te je u jednom trenutku ugledala našu poznatu zmiju otrovnicu, poskoka.

Približila mu se i pokušala ga pomaziti no poskok nije imao jednaku želju za zbližavanjem te ju je ugrizao za srednji prst desne ruke. Uvidjevši da nešto nije kako treba, odmah su pozvali pomoć i vozilo Hitne pomoći iz Makarske se hitno zaputilo prema mjestu događaja.

Tijekom vožnje do Splita stupili su u kontakt s dežurnim liječnikom, koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju. Tijekom vožnje do Splita ta je ruka, odnosno podlaktica, već bila podosta otekla i dolaskom u KBC Split Nizozemka je odmah dobila antivepirin serum, koji se obvezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka – kazuje dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći.

Da stvar bude gora, mlada Nizozemka u samopomoći si je sama pokušala isisati otrov oralnim putem, no dr. Kasalo upozorava kako je to zadnja stvar koja se treba učiniti:

– Ona je išla sama sebi isisati taj otrov koji je pustila zmija. I na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo. Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina. Prvi je krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. To se ni u kom slučaju ne smije činiti jer ako takva osoba, koju ugrize poskok, ima kvaran zub, još se stvar može dramatičnije pogoršati jer se taj otrov može brže apsorbirati u tijelo. Na svu sreću, ova “odiseja” mlade Nizozemke završila je dobro jer nas je prije dan-dva nazvala i zamolila da joj svu medicinsku dokumentaciju koju mi imamo prevedemo na engleski, zbog njezinih potreba – kaže dr. Kasalo.

Epilog priče je srećom završio na bezazlen način, djevojka je provela nekoliko dana na infektologiji te je puštena kući kad joj se stanje poboljšalo, bez potrebe za operacijom.

Foto: Pixabay

 

Tagovi: biokovo, nizozemka, otrov, poskok, zmija,