Lifestyle

Upravno vijeće HZZO-a na listu stavilo tri nova lijeka

Stavljanjem novih lijekova, generičkih i kliničkih paralela lijekova na listu lijekova osiguranim osobama omogućeno je provođenje kvalitetnije zdravstvene zaštite

Autor: Ivona Amidžić - 29.07.2021

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na sjednici je odlučilo na osnovnu listu lijekova HZZO-a staviti tri nova lijeka u indikacijama koje već postoje na listi lijekova.

To je lijek entrektinib za liječenje ROS1-pozitivnog karcinoma pluća, lijek indakaterol+glikopironij+mometazonfuroat za liječenje astme, te lijek gemtuzumab ozogamicin, genska terapija za liječenje spinalne mišićne atrofije koji se primjenjuje jednokratno kod djece u dobi do dvije godine života, priopćeno je iz HZZO-a.

U redovnoj proceduri su na liste lijekova stavljene nove kliničke i generičke paralele te novi oblici već postojećih lijekova.

Stavljanjem novih lijekova, generičkih i kliničkih paralela lijekova na listu lijekova (s primjenom od 1. rujna 2021. godine), osiguranim osobama omogućeno je provođenje i dostupnost još kvalitetnije zdravstvene zaštite, ističe se u priopćenju.

Dodatna sredstva zavodima za javno zdravstvo za testiranja

Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i zavodima za javno zdravstvo županija i Grada Zagreba će se i dalje do kraja godine isplaćivati dodatna novčana sredstva namijenjena za plaćanje računa za provođenje dijagnostičkih postupaka za testiranje na bolest COVID-19 (RT-PCR) iznad maksimalnog mjesečnog iznosa sredstava.

Novi ugovoreni sadržaji u SKZZ

U specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti ugovorit će se novi sadržaji. Riječ je o jednom timu u djelatnosti dermatologije i venerologije u sklopu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije s lokacijom u Osijeku, jednom fizioterapeutu za područje Dugog Sela u sklopu tima ugovorenog u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Zagrebačke županije.

Ugovorit će se i jedan tim u djelatnosti interne u sklopu Doma zdravlja MUP-a u Zagrebu, jedan tim u djelatnosti mikrobiologije s parazitologijom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, te jedan logoped u sklopu tima ugovorenog u djelatnosti otorinolaringologije u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora „Suvag“ u Osijeku, priopćeno je iz HZZO-a.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hzzo, lijekovi, lista lijekova,